150 ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка. Снимка Татяна Байкушева

150 ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка. Снимка Татяна Байкушева

150 лева става глобата за минаване на червено според проекта за новия Закон, пише "Труд". Това предвижда проектът за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.  В сегашния закон санкцията е 100 лева.

Нов шофьор, взел книжка за категория "В" или "В1", през първите шест месеца ще има право да кара кола с мощност до 50 kW (67 к.с.). А по-мощен автомобил – само с придружител, притежаващ съответното свидетелство от най-малко 5 години. Придружителят трябва да не е пил и да не се е дрогирал, както и да не му е отнемана книжката през последните 5 години. Новият шофьор няма право да вози пътници освен придружителя между 22 ч. и 6 ч.
150 лева ще бъде глобата и за неспазване на предписанието на пътните знаци или пътната маркировка, отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека и на колоездач на велоалея, за нарушава на правилата за предимство, за изпреварване и разминаване, за каране в забранената посока на еднопосочен път и др.
С 1500 лева глоба ще се наказва шофьор, който управлява пътно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос, надвишаващи нормите, определени от министъра на регионалното развитие и благоустройството. Същата санкция се предвижда за водач, който навлиза след пътен знак, забраняващ навлизането на моторно превозно средство с размери, маса или натоварване на ос над означените.
Който управлява пътно превозно средство с неукрепен товар в нарушение на изискванията, ще се наказва с глоба от 1500 лева - при констатирани опасни неизправности при укрепването на товара, 1000 лева – при констатирани значителни неизправности при укрепването на товара, 500 лева - при констатирани незначителни неизправности при укрепването на товара.
Който шофира пътно превозно средство с опасни неизправности ще се глобява 500 лева, при констатирани значителни неизправности – 200 лева, при незначителни неизправности – 50 лева, 600 лева става глобата за шофьор, който кара, без да има книжка или без свидетелството му да е за съответната категория. В момента за това се глобява от 100 до 300 лева. Същата санкция се предвижда, ако книжката е взета за три тежки нарушения в рамките на две години, както и ако шофьорът е лишен от право да управлява МПС по съдебен и административен ред.