Децата ще продължат да учат присъствено, въпреки големия брой карантинирани ученици. Снимка Архив Черноморие-бг

Децата ще продължат да учат присъствено, въпреки големия брой карантинирани ученици. Снимка Архив Черноморие-бг

152 са каринтинираните паралелки в област Бургас към днешна дата. Няма да се минава към онлайн обучение. Това бе решено на заседание на Областния съвет по здравеопазване, което се проведе днес.

Броят на заболелия педагогически персонал в област Бургас е 389 (9% от учителите), като само в община Бургас са 279 (11% от общия брой учители в общината).

Най-много карантинирани паралелки има в община Бургас – 128, следва община Айтос – 7 паралелки, община Карнобат и община Царево – по 4 паралелки, община Несебър – 3, община Сунгурларе – 2 паралелки. Всички останали общини имат обявени по една карантинирана паралелка с изключение на общините Камено и Малко Търново, където нямат карантинирани паралелки с ученици. 6148 е броят на учениците от област Бургас, които се обучават неприсъствено в електронна среда.

Според инж. Виолета Илиева - шеф на Регионално управление на образованието в Бургас, има завишаване на карантинираните паралелки в училищата с гимназиален курс. В община Бургас най-много карантинирани паралелки има в Природоматематическа гимназия, Гимназия за изучаване на немски език, Професионална гимназия по туризъм, Гимназия за изучаване на романски езици и в Търговска гимназия.

Предвид факта, че предстои в най-кратки срокове да бъде създадена нова методика, нови критерии и алгоритми за управление на Ковид кризата, за сега няма да се преминава към електронна среда на обучение. Така учениците от областта ще приключат първия учебен срок присъствено с изключение на карантинираните ученици.