Част от обновяването на спротната инфраструктура в Бургас ще стане с европейски средства. Снимка Пресцентър Община Бургас

Част от обновяването на спротната инфраструктура в Бургас ще стане с европейски средства. Снимка Пресцентър Община Бургас

16 училища в област Бургас ще имат по-добра образователна и спортна инфраструктура. За целта ще бъдат отпуснати 624 млн. лева от оперативна програма "Региони в растеж". Вече са сключени договори с четири общини – Бургас, Карнобат, Малко Търново и Поморие. В 16-е учебни заведения учат 15 хиляди деца. Те ще получат общо 28 684 159 лева за ремонт и модернизиране на базата им.

Според Димитър Николов - кмета на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ, ОП "Региони в растеж" дава възможност за цялостно решение за проблемите на учебната инфраструктура. "Конкретно Община Бургас защити шест пъти по-голям бюджет от предишния програмен период и до момента 70% от инвестициите са реализирани и разплатени. Тази оперативна програма ни развързаха ръцете цялостно да се решават проблемите в училищната инфраструктура - можем да правим пълни ремонти. За първи път се дават пари за сградите на професионалните гимназии както и да ги оборудваме с нова техника", каза още той.
"Важно е европейските средства по оперативните програми да подпомагат именно приоритетни сфери, както в случая образованието и развитието на младите хора в страната", коментира народният представител от ГЕРБ Ивелина Василева.
В процес на изпълнение по ОПРР 2014-2020 г. са 97 проекта за образователна инфраструктура в страната. Голяма част от проектите към момента са на етап сключване на договори с изпълнители за изпълнение на дейностите. В проекта на Община Бургас: "Подобряване качеството на образованието чрез модернизиране на образователната инфраструктура в град Бургас - І етап" влизат дейностите по сградата на Основно училище "Ал. Г. Коджакафалията", ОУ "Елин Пелин", ЦДГ "Чайка", СУ "Св. св. Кирил и Методий", ОУ "Братя Миладинови", СУ "Петко Росен“, ОУ "Любен Каравелов", ЦДГ 2 "Ханс Кристиян Андерсен" – филиал в комплекс "Лазур", изграждане на нова детска градина в районен център – Меден Рудник. Освен тях започва ремонтът на 4 спортни площадки и 3 физкултурни салона на бургаските професионални училища Търговска гимназия, ПГЕЕ "Константин Фотинов", Професионална гимназия по транспорт, Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника и Професионална гимназия по строителство и геодезия, на обща стойност 8 395 960,97 лева.
Другите бенифициенти в Бургаска област са Община Карнобат с проект за реконструкция и обновяване на материалната база на Професионална гимназия по селско стопанство и лека промишленост, Община Малко Търново за реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на  ОДЗ "Юрий Гагарин" и Община Поморие за изграждане на физкултурен салон и енергийна ефективност на СОУ "Иван Вазов".