Служебният министър на туризма Стела Балтова (вляво) представи мерките заложени в Плана за възстановяване и развитие. Снимки Черноморие-бг

Служебният министър на туризма Стела Балтова (вляво) представи мерките заложени в Плана за възстановяване и развитие. Снимки Черноморие-бг

1,7 млн. евро да предвидени в Плана за възстановяване и развитие на страната ни за сектор "Туризъм". Средствата са планирани по фонд "Технологична модерницазия" и фонд "Кръгова икономика". 20% от тях ще отидат за дигитализация в сферата на туризма, а 37% за зелени инвестиции в туризма. Това стана ясно на кръгла маса на тема: "Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България и мястото на туризма (в частност здравния туризъм) в него", организирана от Български съюз по балнеология и СПА туризъм, която се проведе в гранд хотел и СПА "Приморец" в Бургас. В нея участваха министъра на туризма в служебния кабинет Стела Балтова, главният секретар на Европейската СПА асоциация Чила Мезоси, Сийка Кацарова - председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА), кметът на Бургас Димитър Николов, кметовете на Велинград, Хисаря, представители на курортните комплекс "Св. св. Константин и Елена", "Албена", собственици на СПА хотели, членове на БСБСПА, ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас, зам.-кметът по туризъм в Община Бургас Диана Саватева и други.

"Ако подадем Плана за възстановяване и развитие до края на юли, първите средства по него трябва да бъдат получени до октомври", стана ясно от министърът на туризма Стела Балтова. Тя обяви, че кандидастването с проекти на заетите в туризма ще става чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Членове на БСБСПА вече са подали свои проектни предложения с планирани средства за възстановяване. Сред тях са пари за рехабилитация на пътя от Чепеларе до Чудните мостове на стойност 6 679 790 лева, ремонт на Чифте баня в Кюстендил за 3 млн. лева, обновяване на Римските терми за 500 000 лева и други.

Сред основните проблеми на заетите в сферата на СПА туризма са средствата за отопление на басейните и сградите. Собственици на хотели поискаха в Плана да бъде включено перо за енергийна ефективност, чрез което да бъдат обновени термо помпите за отопление на сгради и басейни, подменана инсталация за отопление, инсталиране на соларни панели и други.

Галерия