Дейвид Огледалов за втори път спасява Светия кръст

Дейвид Огледалов за втори път спасява Светия кръст

18-годишният Дейвид Огледалов спаси Светия кръст навръх днешния празник Богоявление в Свети Влас. Той е родом от Свети Влас, спортист е и за пети път участва в ритуала по спасяване на кръста, и го спасява за втори път. Младият мъж целуна разпятието, вдигна го гордо над главата си и каза, че си пожелава преди всичко здраве, сили и успехи.

Заради топлото море близо петнайсет смелчаци се хвърлиха да спасяват кръста. Сред тях бе и 32-годишната украинка Настя Сивак. Тя е в България от няколко месеца. Научила за традицията преди седмица и решила да участва.

Преди ритуала по хвърляне на кръста, водосвет извърши отец Димитър пред събралите се жители на централния плаж в Свети Влас. На плажа бяха дошли и руснаци, и украинци, които живеят в Свети Влас или в района.

Кметът на Свети Влас Иван Николов, който наблюдава ритуала, пожела на всички именници здраве и благоденствие и честити на присъстващите празника Богоявление. Той даде парична награда на Дейвид Огледалов и на всички участвали в спасяването на християнския символ.