Конкурсът се организира от фондация Откритие и се провежда във Варна

Конкурсът се организира от фондация Откритие и се провежда във Варна

Осемнадесет нови български песни бяха селектирани за финала на десетото издание на Европейския конкурс за детска песен "Златни искри", който се провежда във Варна. Това е най-престижния в днешно време роден форум за детска музика и  единственият в страната международен конкурс за нови детски песни от професионални автори. Доказани имена  в  музика за най-малките като: Хайхашод Агасян , Сетослав Лобошки, Пепи Писарски, Александър Савелиев  и др.ще се състезават да спечелят с песенното си творчество аплодисментите на децата, заедно с  дебютиращи имена в жанра.

След едногодишна пауза, поради ковит-ситуацията  конкурсната част ще бъде отново на живо и  ще се проведе в концертните зали на Военноморския клуб и Радио Варна на 22 и 23 октомври  2022 г.. Композициите ще бъдат представени от деца на възраст от 6 до 14 години, като с тях ще пеят и децата от популярното  детско шлагерно студио "ДА" от Варна.Сред селектираните песни за участие в конкурснта надпрревара  са  и на чужди автори от Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Македония, Украйна и др.

В момента продължава селекцията и в конкурса за изпълнител, който е от съпътстващата програма  на феста.

Х Европейскиконкурс за детска песен "Златни искри" се организира от фондация "Откритие". Една от основните му мисии е да насърчава творчеството в областта на детската песен.