Това са данните на броя хоспитализирани по възраст и пол с поставена ваксина. Таблица Черноморие-бг

Това са данните на броя хоспитализирани по възраст и пол с поставена ваксина. Таблица Черноморие-бг

18,76% от заразените с COVID-19 ваксинирани българи стигат до хоспитализация в болница, като най-голям е % на приетите в здравни заведения заболели, които са с поставена ваксина на „Янсен“ (виж снимката). Това сочат официалните данни на Министерството на здравеопазването. Достъпът до тези данни е свободен за всички.

Към 20-ти октомври броят на хората със завършен ваксинационен курс у нас е 1 401 299. Това означава, че са им поставени две или една доза от четирите одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини.

14 981 души от всички ваксинирани у нас са се заразили с корона вирус. Това прави 1,075% от всички ваксинирани. Според данните, първият заразен ваксиниран на 6-ти февруари е жена от възрастова група 50-59, ваксинира с "Пфайзер". Първият заразен ваксиниран и хоспитализиран отново е жена от възрастова група 50-59 година, ваксинира с "Пфайзер", хоспитализирана на 19-ти февруари.

Броят заразени, според вида поставена ваксина, е следният:

- 1 753 души с поставена ваксина на „Янсен“ са с положителен резултат за корона вирус от всички ваксинирани, които са се заразили. Процентното съотношение между двата пола е - 49,86% са заразените мъже и 50,14% са жени.

- 1 045 души с поставена ваксина на „Модерна“ са с положителен резултат за вируса от всички ваксинирани, които са се заразили. Процентното съотношение между двата пола е – 42,30% са заразените мъже и 57,70% са жени.

- 3 871 души с поставена ваксина на „Астра Зенека“ са с положителен резултат за корона вирус от всички ваксинирани, които са се заразили. Процентното съотношение между двата пола е - 54,35% са заразените мъже и 45,65% са жени.

- 8 286 души с поставена ваксина на „Пфайзер“ са с положителен резултат за вируса от всички ваксинирани, които са се заразили. Процентното съотношение между двата пола е - 44,17% са заразените мъже и 55,83% са жени.

- 23 души с поставена комбинирана ваксина на „Астра Зенека“ и „Пфайзер“ са с положителен резултат за корона вирус от всички ваксинирани, които са се заразили. Процентното съотношение между двата пола е - 60,87% са заразените мъже и 39,13% са жени.

- 1 човек с поставена комбинирана ваксина на „Астра Зенека“ и „Янсен“ е с положителен резултат за корона вирус от всички ваксинирани, които са се заразили. Става въпрос за една жена.

- 1 човек с поставена комбинирана ваксина на „Пфайзер“ и „Янсен“ е с положителен резултат за корона вирус от всички ваксинирани, които са се заразили. Става въпрос за един мъж.

- 1 човек с поставена комбинирана ваксина на „Пфайзер“ и „Модерна“ е с положителен резултат за корона вирус от всички ваксинирани, които са се заразили. Става въпрос за един мъж.

3 433 младежи на възраст от 12 до 14 години са ваксинирани. Девет от тях, които са с поставена ваксина на „Пфайзер“ са се заразили. В процентно съотношение това прави – 66,67% са заразените мъже и 33,33% жени.

Най-голям е броят на заразените ваксинирани във възрастова група 60-69 години. Техният брой е 3 373 заразени от всички ваксинирани дали положителен резултат за корона вирус. Тук най-голям е броят на заразени, които са ваксинирани с „Пфайзер" – 1 966 души.

По-съвсем различен начин стои въпросът със заразените ваксинирани, които са хоспитализирани. Картината тук е коренно различна по отношение на пробива на поставената ваксина (виж снимката).

18,76% от всички ваксинирани с четирите ваксини, които са се разболели са хоспитализирани.

Най-голям е процентът на тези, които имат поставена еднодозова ваксина. 25,96% от ваксинирани с „Янсен“, които са се заразили с COVID-19 са хоспитализирани. Като съотношението мъже жени е – 31,35% при 20,59%.

На второ място с 20,15% са хоспитализираните болни, които са с поставена ваксина на „Астра Зенека“, на трето място са тези ваксинирани с „Пфайзер“ – 17,03% и на последно място с 15,12% са приетите в болница заразени, които са ваксинирани с „Модерна“.

От данните на Министерството на здравеопазването (виж снимката) хората могат да се ориентират за пробива на отделните ваксини и по този начин да изберат най-подходящата за себе си според възраста им. Т.е. ако желаещият да се ваксинира е мъж и попада във възрастова група 30 - 39 години, трябва да обърне внимание, че в тази група най-нисък е процентът на ваксинирани с "Модерна", които са се заразили и са хоспитализирани - 4,65% от ваксинираните с "Модерна" мъже в тази група, които са се заразили са стигнали до болница.

Ако сте жена и попадате във възрастовата група 50 - 59 години, тук най-нисък е процентът на ваксинирани с "Астра Зенека" - 6,29% от от ваксинираните с "Астра Зенека" жени в тази група, които са се заразили са стигнали до болница.