Художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева (вляво) и координаторът за Бургас Кристина Ингилизова открита XX София филм фест на брега. Снимки Черноморие-бг

Художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева (вляво) и координаторът за Бургас Кристина Ингилизова открита XX София филм фест на брега. Снимки Черноморие-бг

19 къси филмчета разказват историята на 20-то издание на "София филм фест на брега". Те ще бъдат показвани преди началото на 19-те прожекции на филми, които са включени в програмата на фестивала в зала "Тончо Русев" на Културен дом НХК. В тях са събрани емблематични срещи с автори, които са участвали в предишните издания на фестивала.

Тазгодишното издание започна с прожекцията на филма "Рибена кост" (България-Румъния, 105’) на режисьора Драгомир Шолев с участието на Деян Донков. На финала зрителите имаха възможността да се срещнат с част от екипа на филма, в това число с режисьора Драгомир Шолев, с актьора Деян Донков, с продуцента Росица Вълканова. "Осем години се работи по този филм и съм щастлив, че съм част от него. Докато вървяха снимките, ставах в четири сутринта, карах колело и отивах да ми рисуват татуировките, защото нямам нито една татуировка", сподели Деян Донков. Той изгледа филма заедно с петгодишния си син Христо. Двамата излезли от салона за няколко минути, докато на екрана върви аутопсията на делфина, а кадрите не са препоръчителни за малки деца.

Така емоционално и вълнуващо бе дадено началото на второто десетилетие на фестивала. Редовните зрители, които са част от публиката от първото му издание, както и по-новите му фенове, си спомниха за координатора на фестивала - покойната журналистка Йорданка Ингилизова, за нейния съпруг Георги Ингилизов, който бе неизменна част от екипа, за хората от община Бургас, които подадоха ръка, за да стартира този фестивал - бившия кмет Йоан Костадинов и неговите заместници - Маруся Любчева и Атанас Бошев, за приемствеността и екипа на настоящия кмет Димитър Николов, който продължи партньорството, за да го има фестивала - Йорданка Ананиева, Лорис Мануелян, Диана Саватева. Някои от хората, които са оставили сърцето си при старти на фестивала бяха в залата "Тончо Русев", за да съпреживеят началото на XX "София филм фест на брега".

Фестивалът ще продължи до 8-ми април, петък. По традиция ще бъдат връчени две статуетки "Сребриста чайка", изработени от художника Никола Станчев. Едната е за наградата на публиката за най-добър филм, а втората е за наградата на Община Бургас, определена от професионално жури с председател проф. Георги Дюлгеров и членове - Александра Ингилизова, Диана Саватева, Мария Бенчева, Христо Димитров - Хиндо, Лорис Мануелян, Стефани Райчева, Слави Георгиев и Ради Стоянов. Публиката определя своя филм чрез гласуване по шестобалната система.

Младежко жури в състав - Мария Ибришимова, Мария Янкова, Бояна Павлова, Симона Славкова, Божана Славкова, Ивайло Димитров и Катина Сталева, ще избере своя фаворит сред филмите от късометражната програма, който ще получи наградата на Областния управител на Бургас.

Билети за 20-ото издание на "София филм фест на брега" се продават на касата в Културен дом НХК. Цената на редовен билет е 8 лева, а с намаление за пенсионери и учащи - 5 лева. За най-големите киномани отново има карти с намаление.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт Фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия