Избирателни комисии има и в Ковид отделенията на УМБАЛ - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Избирателни комисии има и в Ковид отделенията на УМБАЛ - Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

19,16% е избирателната активност в Бургас и региона към 12.00 часа, съобщиха от Районната избирателна комисия в морския град. 362 000 са имащите право на глас в региона. До обяд това право са упражнили 69 357 избиратели.

В региона са разкрити 738 секционни комисии в Бургас и региона, като в община Бургас техният брой е 339. 131 от всички СИК-ове в областта са с под 300 избиратели в тях. Само в тях няма да има машинно гласуване. На останалите места гласоподавателите могат да избират как да упражнят правото си на глас - с хартиена бюлетина или чрез машина.

Разкрити са и 3 СИК за трудно подвижни избиратели, те се намират в Бургас, Карнобат и Поморие. 16 са подвижните комисии, които дават право на карантинираните да упражнят правото си на вот. Всяка комисия се състои от трима членове, които са екипирани с нужното облекло. Тези комисии са в Бургас, Айтос, Карнобат, Руен, Сунгурларе.

17 са СИК в болници и в затвора, а СИК в Ковид отделения са 9 и те са в Бургас, Айтос, Карнобат и Поморие.

На 4-ти април българските граждани в страната и чужбина избират кои ще са новите 240 народни представители, които ще влязат в 45-то Народно събрание.

Изборният ден започва в 07.00 часа и ще продължи до 20.00 часа.