71 учители и непедагогически персонал в СУ Св. св. Кирил и Методий в Бургас са заявили желание да се тестват за корона вурис. Снимки Авторът

71 учители и непедагогически персонал в СУ Св. св. Кирил и Методий в Бургас са заявили желание да се тестват за корона вурис. Снимки Авторът

2 200 учители (50% от всички преподаватели б.а.) и 1 500 непедагогически персонал (40%) в основните, средни, професионални гимназии в Бургас и областта са дали съгласието си да се тестват за COVID-19. Кампанията започна на 25-ти януари и ще приключи на 29-ти януари. Тестването е доброволно и безплатно и се извършва с бърз антигенен тест. То се прави от медицинските сестри в съответните учебни заведения. "Те са обучени да правят тестовете", обясни Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас.

Кампанията по безплатното тестване на работещите в сферата на образованието се провежда в цялата страна по предложение на Националния оперативен щеб. То се прави във връзка с решението за връщане на част от учениците от V до XII клас в класните стаи от 4-ти февруари, когато ще бъдат разхлабени част от мерките.

В бургаското СУ "Св. св. Кирил и Методий" желание да се тестват са заявили 71 души - педагогически и непедагогически персонал. В гимназията работят 92 учители и 17 души - непедагогически персонал.

След като започна масовото тестване на заетите в образованието в страната, само за 25-ти януари, броят на бързите тестове, които са направени е скочил драстично е те са били 10 277. Доказаните положителни случаи след направени бързи тестове са 413. Общият брой на положителните случаи в страната към 25-ти януари са 722.

Галерия