Най-много са зрелостниците в Бургаско, които са избрали английски език за втората си матура. Снимка Черноморие-бг

Най-много са зрелостниците в Бургаско, които са избрали английски език за втората си матура. Снимка Черноморие-бг

2 372 зрелостници от Бургас и региона се явиха днес на втория държавен изпит. Те бяха разпределени в 323 зали в 31 училищата. За реда на провеждането на изпита се грижиха 1000 квестори. Изпитът започна в 09.30 часа. "Най-голям е броят на зрелостниците, които са решили да се явят на втората матура по английски език", съобщи пред "Черноморие" Виолета Илиева началник на Регионално управление на образованието в Бургас. Учениците се явиха с лична карта, черен химикал и прозрачен плик, в който да поставят вещите си по време на изпита. Те бяха с маски, а преди да влязат в училищата им бе измерена температурата.

"За втория изпит по теория на професионалната квалификация са допуснати 451 зрелостници. Те ще се явят от 5-ти до 10-ти юни в съответните професионални училища", допълни Илиева.

Днешният изпит ще продължи до 14.30 часа. След това писмените работи ще бъдат занесени в РУО. Окомплектовани те ще бъдат изпратени в София. "В столицата ще бъдат сканирани и засекретени. След това всички материали ще бъдат разбъркани и изпратени в няколко оценителни центъра в страната, сред които и този в Бургас", каза Виолета Илиева.

Оценките на зрелостния държавен изпит ще станат ясни след 15 дни.