40 са зрелостниците, които се явиха на матурата в бургаското СУ Св. св. Кирил и Методий. Снимки Черноморие-бг

40 са зрелостниците, които се явиха на матурата в бургаското СУ Св. св. Кирил и Методий. Снимки Черноморие-бг

2 831 зрелостници от 3 048 се явиха днес на матурата по български език и литература в училищата в Бургас и региона. От заявилите на 14-ти май желание да се явят на държавния зрелостен изпит 104 не са допуснати до изпита. "На днешната дата в залите трябваше да влязат 2 944 абитуриенти, от тях 113 не се явиха на изпита", каза инж. Виолета Илиева началник на Регионално управление на образованието в Бургас.

Допуснати да пишат по тема 18 днес са 2 831 в това число 400 зрелостници от миналата година. Изпитът започна с 1 час по-късно съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването във връзка с противоепидемичните мерки. Абитуриентите от Бургас и региона бяха настанени в 323 стаи в 31 училищата. Спазени са всички изисквания при влизането. Учениците бяха с маски, носеха прозрачни пликове, в които да сложат личните си вещи и черен химикал, с който да пишат.

При влизането в училище двама от учениците са били неразположени и са настанени в други стаи по време на изпита.

За спокойното протичане на държавния зрелостен изпит за реда се грижат 1 000 квестори в Бургас и областта. Само един ученик е в активна карантина и ще се яви на матурата по български език и литературата през август.

До 14 часа трябва да бъдат предадени изпитните материали на гимназистите в РУО, а след този час те ще отпътуват за София. Резултатите ще бъдат ясни на 15-ти юни.

Галерия