Кампанията се организира от БЗС, Областна управа, РУО и Община Бургас. Снимка Лина Главинова

Кампанията се организира от БЗС, Областна управа, РУО и Община Бургас. Снимка Лина Главинова

2 948 първокласници в Бургас и региона ще могат да се възползват от инициативата "С усмивка при зъболекаря" и да направят безплатен профилактичен преглед на зъбките. Кампанията се организира от Български зъболекарски съюз - Бургас и е подкрепена от Областна управа, Регионално управление на образованието - Бургас и Община Бургас. Тя се организира за първи път и целта й е да обхване повече първокласници.

"Освен община Бургас в инициативата се включват и общините - Поморие, Айтос, Средец, Несебър и Созопол. В областта има 3 762 първокласници, 1 950 са те в община Бургас, а общият брой на децата от първи клас, които искаме да обхванем с кампанията е 2 948", каза зам.-областният управител на област Бургас Севдалина Турманова.

"С усмивка при зъболекаря" стартира на 2-ри октомври - Международен ден на усмивката и ще продължи до 15-ти декември. В кампанията се включват 41 зъболекарски практики. "Целта е профилактика на детските зъбки. Децата трябва да научат, колко важна е тя", допълни зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева.

"Благодаря за подкрепата на институциите. Причината за тази кампания са резултати от социологическо изследване от 2014 година, според което на 6 години децата имат по 6 напреднали и по 4 начални кариеси. 9% са с кариери на постоянните зъби", каза д-р София Буджева - председател на Районната колегия на БЗС - Бургас. Настоящата кампания цели да се направи профилактика на кариеса, на парадонтални заболявания и на зъбно-челюстни деформации известни още като "криви зъбки".

Информация за инициативата ще бъде разпространена чрез РУО до директорите на училищата, в които има първокласници. Те от своя страна ще запознаят класните ръководители на първите класове с нея. Учителите ще трябва да организират родителска среща, на която да разяснят кампанията и да дадат списък със зъболекарските кабинети. Родителите ще могат да заведат детето си на профилактичен преглед след предварително записан час.

В средата на декември ще бъде обобщена информацията. "Ако имаме успеваемост, следващата година ще обхванем децата до десетгодишна възраст", каза още Севдалина Турманова.