2 гласа решиха съдбата на Международния турнир "Купа Бургас"

13 гласуваха "въздържал се" и 4-ма бяха против. Докладната записка е входирана от съветничката Мария Петрова от групата "Независими" (групата бе създадена, след като Валери Симеонов и част от съветните от "Атака" излязоха от партията в края на м.г. б.а.). Предложението е фондация "Танцова академия" и клуб "Лукойл Нефтохимик" да организират турнира "Купа Бургас". Докладната е била разгледана в комисията, където е била подкрепена от 3-ма съветника, 2-ма са били против и 3-ма са се въздържали. Съдбата на турнира трябваше да бъде решена на сесия на Общинския съвет миналия четвъртък. Съветниците обаче изслушаха само представителите на клуб "Бургас 75", които са създали турнира преди 24 години и го организират до този момент. След това председателката на ОбС Снежина Маджарова прекрати сесията и насрочи нейното продължение за днес.

Решението кой и как да организира турнира бе взето за 13 минути, след като съветниците от ГЕРБ, групата "Независими" и тази на СЕК (Средна европейска класа) с лидер Георги Манев подкрепиха докладната. "От спортния клуб не можаха да обработят всички съветници. Благодарение на тези медали, спечелени от дъщеря ми, общината дава пари на "Бургас 75", заяви Манев от трибуната на местния парламент и размаха в ръка отличията.

"Турнирът ще го има и без община Бургас", не сдържа емоцията си Стефан Петров член на УС на "Бургас 75".

Международният турнир по спортни танци е създаден преди 24 години от "Бургас 75". Той се организира ежегодно в началото на месец септември от клуба с разрешението на Българската федерация по спортни танци и с финансовата подкрепа на общината и спонсори. Преди четвърт век турнира се е обезпечавал финансово от "Балкантурист". Общината започва да го подпомага и той влиза в календара й преди 15 години. През миналата година от общинския бюджет бяха заделени 70 лева за организацията и провеждането на "Купа Бургас". Благодарение на подкрепата на спонсори, организаторите са върнали в хазната сумата от 17 000 лева.

Сега Танцова акамедия с президент Илия Михов и клуб "Лукойл Нефтохимик" с председател Диана Мешкова искат да бъдат организатори на турнира. Преди да входират искането си общината да им предостави организацията на форума, те са изпратили писмо и до федерацията, за да поискат утвърдените вече дати ("Купа Бургас"  ще се проведе традиционно на 4-ти и 5-ти септември в Бургас б.а.). От федерацията обаче са им отказали да им дадат тези дати, защото те са потвърдени за турнира, който "Бургас 75" организира от 24 години. От БФСТ са им дали разрешение на организират друг турнир, но през октомври.

С решението на съветниците днес, Илия Михов и Диана Мешкова ще направят свой турнир в началото на октомври с парите, заложени в бюджета на общината за тази година за Международния турнир по спортни танци "Купа Бургас".

Според запознати в дъното на исканията на двамата стои съветника Георги Манев, въпреки че има конфликт на интереси. Неговата дъщеря официално се води състезателка на "Бургас 75". Тя обаче тренира активно с "Лукойл Нефтохимик".  Клубът обаче вече не е ведомствен (той се водеше към рафинерията б.а.) и в момента тече процедура по неговага пререгистрация. Тъй като няма в момента зала, състезателите на "Лукойл Нефтохимик" репетират в Танцовата академия на Михов.

Амбицията на Илия Михов и Диана Мешкова е да направят международен турнир за професионалисти. Остава обаче големия въпрос дали имат потенциала да го направят и кой ще участва в техния форум месец, след като се проведе утвърдилия се през годините Международен турнир за спортни танци "Купа Бургас".