Мария Константинова, освен организатор на пленера, е и участник в него и затова получи диплом заедно с останалите художници. Снимки Несебър без цензура

Мария Константинова, освен организатор на пленера, е и участник в него и затова получи диплом заедно с останалите художници. Снимки Несебър без цензура

20 художници от 9 страни подредиха обща изложба в Атриума в Несебър. В нея те показват нарисуваното по време на пленера, в който участват. От четвърти септември те творят в специално обособеното за тях ателие в хотел "Sun Palace" в Слънчев бряг. Пленерът се организира за четвърта поредна година с любезното домакинство на Мария Константинова и в партньорство с художника Христо Панев. Авторът от Велико Търново кани своите колеги, които да се включат в пленерите край морския бряг.

"Това са художници от различни поколения. Не им задаваме тема, защото не искаме да ги ограничаваме. Те рисуват, това, което ги вълнува. А общуването поражда нови идеи", сподели Мария Константинова. Тя се срещнаха с фамилията Паневи покрай изкуството и тяхното запознанство дало началото на международните пленери. Чрез тях Мария Константинова се завръща към рисуването, което през последните години е оставила на заден план. Така, освен домакин на художниците от Европа, тя е и участник в пленера, който организира. "Това ми даде нов тласък за рисуване. Сега, като че ли се прераждам", допълни Мария Константинова. Тя поздрави всички участници в пленера при откриването на изложбата в Атриума в Несебър. "Благодарна съм за вашето участие и за това, че оставихте част от вашите души. Чакам с нетърпение да се съберем отново", допълни тя.

В пленера тази година участват художници от Германия, Унгария, Полша, Румъния, Грузия, Италия, Азербайджан, Турция и България.

Галерия