В хода на анализите и наблюденията са установени още и нереално ниски, а на някои места и нулеви обороти. Снимка Архив Черноморие-бг

В хода на анализите и наблюденията са установени още и нереално ниски, а на някои места и нулеви обороти. Снимка Архив Черноморие-бг

Близо 200 фирми, стопанисващи около 600 търговски обекта по морето, без дълготрайни материални активи и собственост на рискови лица са поставени под наблюдение от териториалната дирекция на НАП Бургас. В хода на активните контролни действия по спазване на данъчното и осигурителното законодателство по българското Черноморие, след мониторинг и анализ, от приходното ведомство в морския град са направили профил на група фирми, които попадат в най-рисковата категория, а именно – фирми отчитащи обороти, трупащи, но неплащащи задължения. Дружествата са с дейност търговия и стопанисване на питейни заведения по Южното Черноморие. Установено е, че в обектите са регистрирани фискални устройства, отчитат се обороти, но упорито се избягва регистрация по ЗДДС, когато достигнат прага от 50 000 лева за задължителна регистрация по този закон. Същевременно във фирмите се назначават работници, понякога и на необичайно високи заплати, подават се данни за трудовите договори, но за повечето не се подават декларации за осигуряването и не се внасят дължимите осигурителни вноски.

В хода на анализите и наблюденията са установени още и нереално ниски, а на някои места и нулеви обороти на магазини и заведения с голяма посещаемост.  

"Налице е потенциален риск от невнасяне в бюджета на дължими задължения в размер на милиони левове. Поради липса на активи, дълговете не могат да се обезпечат и затова отговорността по заплащане на задълженията ще бъде вменена на физическите лица, които реално стопанисват и управляват обектите, а не на рисковите собственици, които са малоимотни и даже не предполагат за активната дейност на "техните обекти". Установени са и случаи, в които "собствениците" са починали лица или лица, които от години са извън страната. Предприемаме активни действия, включително  и съвместно с полицията, за да защитим хазната от умишлено невнасяне на дължими данъци и осигуровки", коментира директорът на дирекция "Контрол" в НАП Бургас Пенка Жекова. Тя добави, че става дума за добре организирани схеми, често подпомагани и от обслужващи счетоводни къщи и юридически кантори, с цел умишлено укриване на дължими към бюджета данъци и осигуровки, злоупотреба с осигурителни права и прикриване дейността на реалните собственици. При действията си данъчните ще се възползват и от последните промени в ДОПК, които позволяват именно в подобни случаи да се търси лична имуществена отговорност от лицата, реално управляващи  дружествата и същевременно укрили от данъчните факти и обстоятелства, които по закон са били длъжни да обявят пред органите по приходите и да заплатят дължимите данъци и осигуровки към бюджета.