Професор Георги Дюлгеров е лицето на бургаския София филм фест на брега. Снимки Лина Главинова

Професор Георги Дюлгеров е лицето на бургаския София филм фест на брега. Снимки Лина Главинова

В края на всяка година си правим равносметка за изминалите 12 месеца, за нещата, които ни се случват и кроим планове за тези, които ни предстоят. По традиция в края на декември ние - екипът на сайт "Черноморие", правим своеобразен обзор на събитията, които са белязали отиващата си година. Без да имаме претенции за изчерпателност, ще ви припомнин със снимки някои от запомнящите се моменти в сферата на културата и образованието в Бургас.

И тази година киноманите се потопиха в света на седмото изкуство. Традиционно в средата на март залата на Общинско кино "Адриана Будевска" събира ценителите на киното, за да се потопят в магията на филмите, включени в програмата на "София филм фест на брега".

Лятото пък събра киноманите под открито небе за второто издание на "Burgas Film Fest" и довете утвърдени имената от света на седмото изкуство.

В културния календар на Бургас своите първи стъпки направиха два нови фестивала - "Порт Прим Арт Фест" и "Burgas Jam". Патрон на първият фестивал бе актрисата Цветана Манева. А вторият събра най-добрите китаристи до Магазия 1. Тя пък се превърна в арт пространство за изложби. Там своята годишнина отбеляза и Националната художествена академия, която ще разкрие свой филиал тук.

Тази година бе открит и един иновативен музей - Музеят на авиацията на летището.

В музикален план 2017 бе година на "Фортисимо". Талантливите момичета и момчета с ръководител Милена Добрева спечелиха тазгодишното издание на националния конкурс "Бургас и морето".

Едно от националните кино събития с бургаска връзка е премиерата на филма "Възвишение" по едноименния роман на бургазлията Милен Русков.

Новостите не подминаха и сферата на образованието на Бургас. На 15-и септември врати отвори новото общинско училище "Александър Георгиев Коджакафалията", а в края на тази година бе дадена "зелена светина" за създаване на нова професионална гимназия за програмисти.

Галерия