Планираните разходи за спорт бяха разгледани на заседание на ресорната комисия. Снимки ОбС Варна

Планираните разходи за спорт бяха разгледани на заседание на ресорната комисия. Снимки ОбС Варна

Проекторамката за спорт в бюджета на община Варна за 2024 г. възлиза на 2,05 млн. лева. Тя бе разгледана на заседание на Комисията по спорт в Общинския съвет в морския град. След двучасови дебати обаче бяха нанесени корекции в документа. Промените не са окончателни, те ще бъдат разгледани от финансовата комисия, а след това и от местния парламент. 

Най-драстичен е ръстът на средствата за материално стимулиране на клубове по наредба – от 450 000 лева на 1,5 млн. лева. Финансирането ще бъде осигурено от продажбата на нефинансови активи, гласуваха съветниците. 

Те дадоха съгласието си на 100 000 лева да се увеличи бюджетът за награди на варненски спортисти и треньори, т.е. с 35 000 лева повече от първоначално планираните.

Сериозно увеличение беше одобрено и на средствата по повод 100-годишнината на шахмата във Варна. В проектобюджета да се заложат 11 000 лева, вместо 1 000 лева, гласуваха още членовете на комисията.

5 000 лева повече бяха одобрени за плувния маратон „Галата – Варна“. Ако предложението получи подкрепата и на местния парламент, организаторите на 84-то издание на спортното събитие ще могат да разчитат на 20 000 лева от местната хазна.

С по 5 000 лева бяха увеличени средствата, предвидени за участието на учениците от Математическата гимназия и Първа езикова гимназия в Световните ученически игри в Бахрейн. Възпитаниците на двете елитни варненски гимназии ще получат от общината общо 40 хил. лева. Гласувано бе увеличението да дойде от бюджета за дейност „Озеленяване“. За другите събития финансирането бе осигурено от преразпределението на средствата в програма „Спорт“.  

Съветниците одобриха и проекторамките на Програма „Младежки дейности“ в размер на 690 000. лева, на Програмата за превенция на рисковото поведение сред деца и млади хора, възлизаща на 140 000 лева, както и на програма „Спортно-туристическа дейност“ за 30 000. лева.

Галерия