3 700 седмокласници ще се явят на изпити през май, каза Виолета Илиева (вдясно). Снимки Лина Главинова

3 700 седмокласници ще се явят на изпити през май, каза Виолета Илиева (вдясно). Снимки Лина Главинова

22 гимназии от Бургас се представят на Панорама на средното образование, която бе открита в БСУ и ще продължи до петък, 18-и май. "3 700 ученици, които завършват VII клас сега ще се яват на изпити по български език и по математика на 21-и и на 23-и май", каза Виолета Илиева - началник на Регионално управление на образованието в Бургас при откриването на Панорамата. Учениците ще могат да избират, къде да учат измежду 51 учебни заведения. От тях 17 са професионалните гимназии, 6 са профилираните гимназии, 26 са средните училища, 3 са обединените училища, Спортното училище "Юрий Гагарин" и НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров".

По-малко от половината от тези 51 учебни заведения обаче се представят на Панорамата на средното образование. "Много е приятно да се разходя между щандовете и да видя как учениците рекламират училището си. Сигурна съм, че седмокласниците ще намерят своето училище, а вие - своите ученици", каза зам.-кметът по образование в Община Бургас Йорданка Ананиева.

Гимназиите се представиха по иновативен и нетрадиционен начин. Посетителите ще могат да се запознаят на място с възможностите за обучение след завършен VII клас.

На своя щанд ученици от ПГМЕЕ показаха как с помощта на 3D принтера могат да се моделират различни предмети.

ПГЕЕ "Константин Фотинов" презентираха демо робота си и възможностите на робота Финч, който им е предоставен по проект от Регионална библиотека "Пейо Яворов".

СУ "Иван Вазов" представи най-новата си паралелка "Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове".

Професионалната техническа гимназия показа възможностите за обучение и европейските проекти, по които учениците работят.

Ученици от паралелката по специалността "Организация и технология на фризьорските услуги" в СУ "Петко Росен" направиха показно на абитуриентска прическа. В гимназията тази година ще приемат за поредна година ученици, които искат да станат фризьори.

И новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации има свой щанд на Панорамата на средното образование. В гимназията ще осъществят своя първи прием тази година.

Професионалната гимназия па транспорт в Бургас тази година празнува своя юбилей. Завършилите учебното заведение получават безплатно шофьорска книжка.

Галерия