Зам.-министър Зорница Русинова дойде в Бургас за представяне на проекта. Снимка Лина Главинова

Зам.-министър Зорница Русинова дойде в Бургас за представяне на проекта. Снимка Лина Главинова

241 жители на община Бургас, които са с увреждания и възрастни хора над 65 години в невъзможност да се обслужват сами, ще получат комплексна грижа - социална и медицинска. Това става в рамките на проект "Осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания на територията на община Бургас", който е на стойност 568 007,36 лева. От тях 482 806,26 лева е европейското финансиране, а националното възлиза на - 85 201,10 лева.

"Проектът стартира на 1-ви септември. От сега започваме да събираме информация за нуждаещите се жители на общината. Това ще стане и с помощта на Социалния патронаж. Хората, които ще бъдат обхванати по проекта ще получат за първи път цялостна комплексна грижа", каза кметът на Бургас Димитър Николов. Морската община е една от 130-те, които са кандидатствали с проекти за финансиране по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

В рамките на проекта, който продължава до 10-ти декември 2020 година, в Бургас ще бъде създадено специално звено за комплексна грижа, в която ще бъдат назначени 31 специалисти - 10 медицински сестри, 2 рехабилитатори, 15 домашни санитари, 1 социален работник, 1 психолог, 1 шофьор, 1 диспечер/координатор. Ще бъде закупен и автомобил. Потребителите на услугата ще бъдат обслужвани до 2 часа на ден.

В Бургас има 800 жители на общината, които ползват услугите на Социалния патронаж. В него работят 23-ма души. Новата схема на Министерството на труда и социалната политика ще даде възможност новоназначен медицински екип да посещава възрастните хора, за да им измери кръвното налягане, да направи преглед и ако се нуждаят да ги транспортира до лечебно заведение. Част от тези 800 души ще бъдат обхванати в рамките на проекта.

"Общо 17 000 души в цялата страна ще могат да се възползват от тази услуга. Чрез нея за първи път ще тестваме новия Закон за социални услуги", каза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя изрази надежда, че в следващия програмен период на ЕС средствата за Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат увеличени със 70%, а 50% ще бъдат за социални дейности.