От март до май тази година отново ще се прави анкета в областта. Снимка Архив Черноморие-бг

От март до май тази година отново ще се прави анкета в областта. Снимка Архив Черноморие-бг

25,7% от жителите на област Бургас живеят под прага на бедност. В региона линията на бедност за 2017 година е 365.58 лева средно месечно на лице от домакинство, сочи статистиката на Териториално статистическо бюро "Югоизток" - Бургас.

През периода март – май 2019 г. Националният статистически институт, чрез териториалните статистически бюра започва провеждането на анкетно проучване "Статистика на доходите и условията на живот". С Регламент № 1177/2003 на Европейския парламент и на Съвета се определя обща рамка за системно изготвяне на статистически данни на Европейската общност за доходите и условията на живот (ЕU-SILC), които да включват съпоставима и своевременна информация за моментното състояние и динамиката на доходите.

Изследването се провежда върху шест годишна ротационна извадка от обикновени домакинства. За Република България размерът на извадката в панела за 2019 г. е около 8600 домакинства, разпределени във всички области на страната. Освен домакинството, попаднало в извадката, обект на наблюдение са и всички негови членове на 16 и повече навършени години.

В област Бургас изследването ще се проведе в градовете: Айтос, Бургас, Българово, Каблешково, Камено, Карнобат, Китен, Малко Търново; Несебър, Обзор, Поморие, Приморско, Свети Влас, Созопол, Средец, Царево и Черноморец, както и в селата: Варвара, Велислав, Венец, Вратица, Вресово, Дебелт, Драгово, Драчево, Зайчар, Зидарово, Извор, Карагеоргиево, Крушевец, Лозарево, Лозенец, Люляково, Манолич, Пещерско, Пирне, Планиница, Прилеп, Равнец, Скалак, Соколец, Средна махала, Съдиево, Тополица и Тънково.

В периода март – май 2019 г. 491 домакинства на територията на област Бургас ще бъдат посетени от специално обучени анкетьори от Териториално статистическо бюро – Югоизток, отдел "Статистически изследвания - Бургас" за провеждане на персонални интервюта и попълване на два въпросника – Въпросник за домакинството, Индивидуален въпросник и модул "Предаване на благосъстоянието между поколенията". Домакинствата са включени в извадката чрез използването на случаен подбор, с който се гарантира представителността на резултатите.

При посещение в домакинствата, всеки от анкетьорите ще се легитимира със служебна карта, издадена от Териториално статистическо бюро – Югоизток към Националния статистически институт.

Изследването се провежда паралелно във всички страни от Европейския съюз с обща методология и инструментариум. Получените резултати допринасят за оценка на условията на живот в отделните страни, структурата и разпределението на доходите на домакинствата и участието им в социалния живот на страната.

През 2017 г. линията на бедност общо за страната e 351.08 лева средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 1 665.3 хил. лица, или 23.4% от населението на страната.