Решението за предоставяне на имот, върху който ще се издига кръста, бе взето на заседание на местния парламент. Снимка ОбС Созопол

Решението за предоставяне на имот, върху който ще се издига кръста, бе взето на заседание на местния парламент. Снимка ОбС Созопол

26-метров кръст ще се издига в Созопол. Общинските съветници дадоха съгласие да бъде отреден общински имот, върху който да бъде монтиран кръста. Предложението за неговото изграждане е на гражданско сдружение с нестопанска цел "2600 години Созопол". Средствата за този нов монумент ще се събират чрез дарения. Кръстът ще бъде издигнат до водоема в местността "Света Марина" и идеята е да се превърне в своеобразна туристическа атракция.

Решението за отреждането на имота бе взето на днешното заседание на местния парламент в Созопол, на което присъства и областният управител на област Бургас Мария Нейкова. Тя бе посрещната преди началото на сесията от председателя на Общинския съвет Георги Пинелов и присъства в залата по време на работата на съветниците.

Те гласуваха за отпускането на 10 000 лева от общинския бюджет в помощ за пострадалите при земетресенията в Република Турция. Приета бе и Инвестиционната програма на Община Созопол в размер на 6 242 488 лева. В сумата са включени средства, осигурени от Община Созопол и от държавни субсидии и трансфери. Сред обектите за 2023 г. са въвеждане на енергоспестяващи мерки на сградата на общинска администрация, реконструкция на моста над река Равадинска, основен ремонт на язовир "Синята вода", реконструкция и рехабилитация на общински пътища, както и средства за изграждане на инфраструктурни обекти. Единодушно бе прието предложението на кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев да бъде учредено право на строеж в поземлен имот с идентификатор 67800.503.539 идентичен с УПИ II кв.120 по плана на Созопол за изграждане на общински медицински център Созопол, срещу предоставяне в собственост на Община Созопол на обекти. Общински съветници попитаха дали процента за общината не може да бъде по-голям от 15%, заложени в материалите на предстоящия конкурс за изпълнител. Кметът Янакиев обясни, че това е направено от лицензиран оценител, а ползата от лечебното заведение е безспорна.

След изчерпване на дневния ред на сесията, председателят на Общинския съвет Георги Пинелов даде думата на областния управител Мария Нейкова, която запозна общинските съветници с изпълнение на ангажиментите, които е поела към жителите на община Созопол.

По отношение на своя ангажимент към развитието на остров "Св.св. Кирик и Юлита" като Световен културен център, областният управител съобщи, че продължава да работи в тази посока и само след дни в Созопол ще пристигнат на работна среща помощник-генералният директор (ADG/CLT) Ернесто Отоне и началникът на отдел "Европа" в Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал.

Мария Нейкова е съдействала за отпускане на средства за ремонта на улица "Виа Понтика" и за предоставянето на държавен терен в село Равадиново, както и за средства за ремонта на пречиствателната станция на язовир "Ясна поляна", за да се гарантира спокоен и сигурен туристически сезон.

Своята и на жителите на село Равадиново благодарност към областния управител изрази кметът на населеното място Иван Пазвантов за оказаното съдействие от страна на Мария Нейкова за предоставяне на държавен имот за изграждане на обществена сграда в селото.