Практика се проведе в периода от 28-ми юни до 11-ти юли. Снимки ПГМЕЕ

Практика се проведе в периода от 28-ми юни до 11-ти юли. Снимки ПГМЕЕ

26 ученици и преподаватели от бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) практически занятия във водещи фирми в областта на електрониката и електротехниката в Португалия. Практиката се проведе в две направления – "Промишлена електроника" и "Електрообзавеждане на производството". Учениците бяха настанени в кампус в близост до гр.Барселос, където контактуваха със свои връстници от други националности, имаха много добри условия за почивка и занимания през свободното си време.

В продължение на две седмици учениците от ПГМЕЕ се запознаха с дейността на партньорите, с новостите в технологията, с автоматичните системи, изработка на луминисцентни лампи, табла, машини с електронна система за управление, компютърни системи. Проведената практика на реално работно място беше много вълнуваща и ценна. Тя способства учениците да подобрят знанията и  уменията си чрез изграждане на основни работни навици и придобиване на практически опит за работа с иновативна техника и технологии. Да се развият персоналните компетенции на учениците, тяхното самочувствие, увереност и мотивация за развитие в избраната професия.

В продължение на две седмици нашите ученици работиха като електричари и електрончици във фирмите: "Ferreirolux", "Bascontriz", "Armindo Sousa" и "AQUAFER". Работиха в реална работна среда на чужд език. Доста голямо предизвикателно. И се завръщат у дома със знание какво е да работиш на чужд език в чужда среда и да се справяш със задълженията си на работното място, въпреки това.

В първите дни учениците започнаха стажа си с много страх и притеснения, чувсваха се чужди на новите работни места и не вярваха, че ще съумеят да се сработят с колектива. Притесняваха се, че колегите им няма да ги приемат като част от екипа, че няма да се справят със задачите, че времето тече бавно и че няма да изпълнят онова, за което бяха отишли, а именно да научат нещо ново и да повярват в себе си. Защото в крайна сметка целта на този проект е да убеди всички, че са равни пред предизвикателствата, че могат да се справят, независимо от националността, годините и умението им да ползват чужд език в реална работна среда.

След два-три дни учениците започнаха да се прибират от работа, макар и по-късно, все по-ентусиазирани и усмихнати. Нямаха търпение да разкажат какво са правили –как, тъй като самите португалци говорят рядко английски, са успели да разберат насоките, дадени им на португалски. В края някои от тях искаха да останат и продължат работата си по тези места с тези колеги.

Освен практическите занимания, учениците имаха и богата културна програма. Те разгледаха забележителностите на град Порто – Централната ж.п. гара на Порто, чиито стени са покрити с традиционните плочки азулежу като изразяват сцени от историята на Португалия. Интересен квартал е и Рибейра – най-оживеният  в града, намиращ се в най-ниската му част, където можеш да опиташ от местната кухня и традиционният портвайн. Направихме си приятна разходка с корабче. Посетихме в град Брага, Бом Жезуш ду Монте, а в Барселос – известен с грънчарство и с широкопознаваемия символ на Португалия – петела на Барселос – църквата "Бом Исус да Круз". В град Лисабон посетихме манастира "Жеронимуш" - лобното място на изследователя Васко да Гама. Учениците обогатиха своя мироглед, запознаха се с нова култура и най-важното се научиха на самостоятелност и създадоха познанства извън България, научиха се да живеят и работят в екип. И ученици, и учители, ще ви кажат, че най-хубавото на Брага, Порто, Барселос и Лисабон са вечно усмихнатите, щури и мили португалци, които пеят песни на главната улица, които живеят спокойно и  ежеседмично организират фестивали. Всички участници получиха  сертификати за проведената практика и Europass мобилност.

Придобитите знания, умения и компетенции ще бъдат успешно интегрирани в учебната дейност на ПГМЕЕ, а също така разпространени чрез провеждане на множество срещи  и изнасяне на презентации и един открит урок в нашето училище. Участието в проекта значително ще повиши ефективността на процеса на обучение по професионална подготовка чрез засилена активност и интерес както от страна на обучаемите, така и на преподавателите. Успешното реализиране на този проект несъмнено ще има дългосрочен положителен ефект както върху качеството на предлаганото професионално обучение, така и върху разширяването на международното сътрудничество на нашата институция.

Галерия