Програмата продължава да работи до края на месец май. Снимка Архив

Програмата продължава да работи до края на месец май. Снимка Архив

Само 27.15% от хотелиерите, които са настанили украинци, са получили пълния размер на заявената от тях помощ. Това прави 85 кандидати от одобрените 313 по Програмата за хуманитарна помощ. Останалите 228 са получили помощ в по-малък размер от заявения. Най-честите причина за неизплащане на пълния размер на средствата са заявени нощувки за целия период до края на Програмата, а не само за периода 24.02.-31.03.2022 г. Това се наблюдава при 100 кандидата, става ясно от информация на Министерството на туризма. Отчетено е и пълно съвпадане на идентифициращите данни на 3 700 украински граждани и периодите им на престой в различни обекти.

313 собственици са получили 10 509 867 лева с ДДС. Заплатени са 241 052 нощувки по правилата на подпомагане.

За първото плащане по Програмата са подадени 395 заявления на кандидати – лица, извършващи дейност в 506 обекта (хотели, къщи за гости и др.) по смисъла на Закона за туризма и 15 обекта, собственост на държавни институции и общини, обяви зам.-министърът равносметката в цифри.

От тези 395 заявления 13 са оттеглени от кандидатите или анулирани поради повторно изпращане. Други 54 са подадени с невалидни данни /в т.ч. невалиден електронен подпис, ЕИК на кандидата/ и по тази причина не са разгледани преди първото плащане, но се уточняват и допълват в момента.

328 са разгледаните заявления на кандидати за финансиране по програмата, като от тях  15 са за държавни и общински обекти и средствата за тях ще бъдат разплатени при третото, финално плащане по Програмата през месец юни.

На 115 от кандидатите, в това число както с неразгледани заявления, така и получили частично подпомагане, са подготвени и вече се изпращат конкретни въпроси за изясняване на съответните казуси.