Шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров се надява, че сезонът ще бъде спокоен до края. Снимка Черноморие-бг

Шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров се надява, че сезонът ще бъде спокоен до края. Снимка Черноморие-бг

29 са новите регистрирани случаи на заразени с COVID-19 за изминалите три денонощия в област Бургас, съобщават от Регионалната здравна инспекция в морския град. От тях 12 са случаите в община Несебър, 9 в община Бургас, по 2 в общините Руен и Приморско, по 1 в общините - Поморие, Малко Търново, Царево и Созопол.

"Бургас е в жълтата зона по заболеваемост в страната с още три области. Но при нас е най-висок процентът 30.8 на 100 000 души население", каза шефът на РЗИ д-р Георги Паздеров пред журналисти преди да вземе участие в заседание на Областния съвет по здравеопазване, който се проведе в Областна управа.

"Това налага по заповед на министъра на здравеопазването да се разгледа плана за действие в различните етапи при развитието на следващата вълна, която предстои. Нивата на заболеваемост са разделени на четири. В момента сме в първо ниво сме и би следвало да организираме легловата база за хората, които евентуално биха потърсили болнично лечение. Изчисленията показват, че около 20% от новорегистрираните случаи ще влизат в болница", заяви д-р Паздеров.

На първо време ще бъдат разкрити 70 легла и 4 интензивни. Всички 12 болнични заведения, в които имаше отделение за лечения на пациенти с корона вирус ще бъдат включвани поетапно.

"12 туристи, сред които израелци, скандинавци и германци са с положителни PCR тестове след почивка у нас. Изискванията на техните държави е да си направят PCR и тогава да се качат на самолета. В такъв смисъл има възможност да се позитивират докато са у нас. Това са хора, на които гестовете са положителни, но нямат клиника. 80-90% от тези случаи са ваксинирани хора. Всеки ден има такива случаи, но не защото са имали оплаквания, а защото трябва да си направят PCR в края на почивката преди да се приберат. Излиза, че на една малка част от чуждестранните граждани у нас им излизат позитивни тестове и трябва да останат 14 дни в карантина у нас", заяви д-р Паздеров.

В момента в болница в Бургас са 23 пациенти. Няма заболели в критично състояние. На домашно лечение са 3 026 души.

Общият брой на регистрираните случаи в област Бургас от началото на пандемията до днес е 83 080 души. Излекувани са 23 483 души.

Общият брой на починалите е 1 049.