Опашка от желаещи да подадат документи за временна закрила се вие всеки ден пред пункта на Морска гара

Опашка от желаещи да подадат документи за временна закрила се вие всеки ден пред пункта на Морска гара

3 669 украинци, които пребивават на територията на страната ни, са получили статут за временна закрила. Броят им в област Бургас е 760 души. Молби за международна закрила са подали 812 украинци. Статутът за временна закрила се издава от близо седмица у нас. Това стана възможно, след като Министерски съвет взе решение на 9-ти март за предоставя временна закрила на разселените лица от Украйна в съответствие с Решение за изпълнение на Съвета на Европейския съюз (ЕС) 2022/382 от 4 март 2022 г. за установяване на съществуването на масово навлизане на разселени лица от Украйна по смисъла на член 5 от Директива 2001/55/ЕО и за въвеждане на временна закрила.

Временната закрила се издава за срок от 1 година и дава възможност на украинците да работят, да ползват образователната и здравна система на страната. Временната закрила се издава в момента, след като бъдат подадени и обработени документите. Картата за международна закрила изисква повече време за обработване на документите.

За да получат статут, украинците трябва да подадат документи до 31-ви март. Това ще даде възможност и на хотелиерите, които са настанили украинци и се грижат за тях да получат по 40 лева без ДДС на ден за тяхната нощувка и изхранване. 

За да се ускори процесът за регистрация за временна закрила, мрежата от пунктове ще бъде разширена, като на Морска гара - Бургас и в Районно управление в Несебър ще бъдат открити по още 2 допълнителни пункта, в РУ-Царево – 1 пункт и още по един допълнителен пункт ще бъдат разкрити в РУ - Приморско и РУ - Поморие. Пунктовете ще работят и през почивните дни с работно време от 08.00 до 20.00 часа.

Със съдействието на кметовете на община Несебър, община Приморско и община Царево ще бъде закупена допълнителна техника, необходима за регистрацията на украинците.