Преди да влязат в класните стаи на седмокласниците им бе измерена температурата. Снимки Черноморие-бг

Преди да влязат в класните стаи на седмокласниците им бе измерена температурата. Снимки Черноморие-бг

3 812 седмокласници от Бургас и региона се явиха днес на националното външно оценяване по български език и литература. Децата са с 93 по-малко от заявилите да участват на изпита, съобщи Виолета Илиева – началник на Регионално управление на образованието в Бургас. Все още не се знае причината, поради която тези ученици не са се явили на изпита днес. През учебната 2019/2020 завършилите VII клас от Бургас и региона са 3 969. Обаче заявка за участие в изпита по български език и литература са дали 2 905 деца, допълни Илиева.

Бъдещите средношколци са били разпределени в 103 училища в Бургас и областта и в 45 зали. Спазено е изискването на Министерството на здравеопазването децата да бъдат разположени на остояние 1,5 метра едно от друго. Спазено е изискването да бъде предвидена отделна стая, в която да бъдат настанени деца, чиято имена температура при влизане в класните стаи е по-висока. Няма нито едно дете, при което термометъра да е показал по-високи стойности. Според Илиева, още на 11-ти юни е направена проверка заедно с Регионалната здравна инспекция на децата, които са имали контакти или имат близки под карантина. "Благодаря за организацията на родителите, децата, че проявиха здравна култура. Малките дори са за пример", каза още Виолета Илиева.

Тази сутрин бе изтеглен вариант 1. Изпитът се състои от две части, като първата е с продължителност е 60 минути, а втората – 90 минути. Като във втората част на изпита учениците ще трябва да направят преразказ на непознат текст.

"Да се надяваме, че ще бъде успешен изпитът на бургаските деца, да получат висок брой точки, които ще им гарантират влизане в училищата, които са избрали", пожела Виолета Илиева.

Резултатите трябва да излязат на 29-ти юни. Изпитът на 17-ти юни е по математика.

Галерия