Възрастните хора над 75 г. ще пътуват безплатно през почивните дни. Снимка Лина Главинова

Възрастните хора над 75 г. ще пътуват безплатно през почивните дни. Снимка Лина Главинова

3000 бургазлии, които са навършили 75 години и имат издадени карти за преференциални пътувания за съответния месец ще могат да пътуват безплатно и неограничено в почивните дни през седмицата, в събота и неделя. Предложението бе направено от зам.-кмета по бюджет и финанси в Община Бургас Красимир Стойчев и бе прието на сесия на Общинския съвет. То бе прието с 48 гласа "за", 0 "против", 3 "въздържал се".

Докладната записка предизвика дебати в залата. "Ние ще подкрепим докладната записка, въпреки че това предложение е закъсняло. Още в предишния Общински съвет нашата група е излизала с предложение за безплатин пътувания  от страна на пенсионерите. Но не смятам, че събота и неделя е най-удачното време, защото възрастните хора ходят на лекар през седмицата", каза Чанко Мирчев от името на "БСП за България".

Манол Тодоров от ДБГ предложи да бъде свалена границата на имащите право на безплатни пътувания на 70 години.

"Не че нямаме женалие възрастта да е по-ниска, но това са възможностите на бюджета. На година даваме 5 600 000 лева за финансиране на пътуванията на 28 правоимащи групи. Според направения разчет сумата ще възлиза на 720 000 леав или 60 000 лева на месец. Тези средства ще започнат да се плащат към "Бургасбус" от 1-ви януари следващата година", обясни Красимир Стойчев.

Според изчисленията на администрацията, това означава че безплатните пътувания на един пенсионер на месец излизат 20,80 лева.