За първи път в историята на БСП членовете на партията ще могат да избират пряко своя председател. Снимка Черноморие-бг

За първи път в историята на БСП членовете на партията ще могат да избират пряко своя председател. Снимка Черноморие-бг

3175 членове на БСП в Бургас и региона ще участват да провеждащите се днес вътрешнопартийни избори в цялата страна. За първи път в историята на червената партия членовете й имат право да пуснат бюлетина за избрания от тях кандидат за поста. Досега това ставаше на конгрес чрез гласуване на излъчените от регионите делегати.

Гласуването започна в 07.00 часа и ще приключи в 19.00 часа. "Избор ще се проведе в 12-те общини на областта. Членовете ще могат да гласуват в общо 50 секции, разположени в региона", каза за "Черноморие" областният председател на БСП Стойко Танков.

Изборите в община Бургас ще се проведат в 11 секции, 5 от тях стационарни. Всяка една ще се състои от трима души в комисия. Общинската комисия е от седем души, а нейн председател ще бъде Тинка Желязкова. В областния център е и най-големият брой членове на партията - 1091. "След края на гласуването, бюлетините и протоколите ще бъдат донесе в централата на партията на улица "Фендинандова" в Бургас, където ще бъдат обобщени. Изборните книжа след това ще бъдат изпратени в централата в София", уточни общинският председател на БСП в община Бургас Живко Господинов.

Петима са кандидатите за поста председател на БСП. Членовете ще могат да избират имзежду - Корнелия Нинова, Кирил Добрев, Красимир Янков, Валери Жаблянов, Георги Тодоров.