У нас зеленият сертификат има български вариант в частта му за преболедуване. Снимката е илюстративна

У нас зеленият сертификат има български вариант в частта му за преболедуване. Снимката е илюстративна

32 287 българи, които са преболедували COVID-19, доказан с PCR тест и са регистрани в системата, останаха без зелен сертификат. Това е цифрата на хората, които фигурират в официалната статистика, че са дали положителен резултат за корона вирус и са преминали през лечение - 14-дневна карантина за леките и средно тежките случаи и почти месец (в някои случаи и повече от месец) за тези, които са били на лечение в болници и след това под карантина у дома.

Общо 33 335 са регистрираните положителни случаи на COVID-19 у нас до 21-ви октомври 2020 година. 1 048 от тези хора до същата дата са починали. Тези български граждани нямаха никакъв шанс да получат зелен сертификат за пъуване в чужбина, тъй като не отговарят на условията. Европейският цифров зелен сертификат влезе в сила на 1-ви юли 2021 година и е валиден до 1-ви юли 2022 година. Той регламентира пътуването по време на COVID-19 панделията в рамките на Европейския съюз. Този сертификат може да се получи от три групи хора - тези, които имат завършена васинация (поставена една или две дози от съответната ваксина), при доказано преболедуване за срок от 6 месеца от датата на регистрация на положителния PCR тест и след направен отрицателен тест, който важи 48 часа за антигенен и 72 часа - за PCR тест.

Българите които са се заразили до 21-ви октомври 2020 година не попадат в опцията да получат сертификат след преболедуване, защото сертификатът бе въведен на 1-ви юли, а техния шестмесечен срок след доказване на заразата е изтекъл на 21-ви април.

От друга страна те не могат да попаднат в обхвата и на т.нар. български зелен сертификат. От Министерството на здравеопазването обявиха, че само в рамките на България ще бъде удължен сертификата за преболедуване от 6 месеца на 1 година. Извън този обхват остават въпросните 32 287 души. Причината е, че едногодишният им период е изтекъл  на 21-ви октомври - в деня, в който бе удължен срока на валидност на сертификата от половин на една година.

За тези преболедували хора остават два варианта, ако имат нужда от зелен сертификат, за да влязат в закрити обекти (ресторанти, кафенета, барове, магазини с търговска площ над 300 кв. м., в това число не влизат хранителните магазини) или да се тестват на всеки 48 часа, за да доказват, че са здрави и да отидат на работа, ако им изискват сертификат, или ако искат и нямат противопоказания да се ваксинират.

Извън тази цифра има още стотици българи, които са изкарали вируса, направили са си бързи тестове, но не са регистрирани в системата. Със заповед на тогавашния министър на здравеопазването, издадена на 22-ри декември 2020 година,  бързите антигенни тестове дали положителен резултат вече се отчитат в системата като потвърдени случаи на COVID-19. Това означава, че всички преди 22-ри декември м.г., които са си направили бързи тестове, самокарантинирали са се, преболедували са, но не фигурират в системата нямат право на никакъв сертификат. Те не отговарят на нито едно от трите изисквания на европейския зелен сертификат, нито на българския му вариант.

Колко са точно тези хора никой не се наема да каже. Причината е, че никой не води статистика за тях.

Хората, които са регистрирани с положителен PCR тест в системата след 21-ви октомври и с бърз антигенен тест след 22-ри декември 2020 година пък ще притежават сертификат за преболедуване за броени дни, в най-добрия случай за месец. Например пациент с положителен PCR тест за корона вирус от 10-ти декември 2020 г., вписан в системата, с удължаване на срока на българския сертификат ще може да го ползва само на територията на страната до 10-ти декември тази година.

"Щастливците" сред преболедувалите са тези, които са регистрирани официално в системата през последните няколко месеца, защото за тях срокът ще бъде най-дълъг. Например, ако човек е с доказана зараза с COVID-19 посредством PCR или бърз антигенен тест и е вписан в системата на 30-ти август ще може да го ползва до 30-ти август 2022 година. Зеленият сертификат за пътуване в рамките на ЕС обаче важи 6 месеца - до 28-ми февруари.

Дали цифровият зелен сертификат за пътуване в рамките на ЕС ще продължи да съществува и след 1-ви юли 2022 година ще бъде решено три месеца преди това.