InVitro

InVitro

34-годишна жена забременя след ин витро процедура в Бургас

лечебни заведения. Още с отварянето на центъра миналата година тя започва да идва тук. "Намерих моите лекари. Те са не само медици – те просто са хора", разказа щастливата бъдеща майка.

Цялото лечение, консултациите и операцията е извършена в Бургаската болница под ръководството на д-р Георги Николов. Единствено оплождането е направено в столицата, тъй като доскоро ин витро центърът все още нямаше всички необходими документи.

Последният лиценз на центъра е издаден само преди дни от здравното министерство. В същия ден контролният преглед на И.Д. съвпадна с друго събитие - в сряда д-р Георги Николов извърши първата пункция за взимане на яйцеклетки от 32-годишна бургазлийка с цел ин витро.

"Чакахме единствено лиценза, за да стават нещата и тук и пациентките да не пътуват до София. Вече е възможно. Това е първото ин витро на територията на центъра", обяви д-р Георги Николов. До 3 седмици ще се разбере дали опитът е успешен.

Очакванията са през май месец да започнат да се правят регулярни пункции.

От началото на тази седмица звеното по асистирана репродукция в МБАЛ-Бургас вече има и сключен договор с Център "Фонд за асистирана репродукция", по-известен като Национален  фонд за подпомагане на ин витро процедури.

Това дава възможност на двойките, които кандидатстват за държавна финансова помощ, да ползват базата на Бургаската болница за прегледи, изследвания и извършване на процедури.