Крайният срок за подаване на документи е краян на октомври, каза Живко Янакиев. Снимка Лина Главинова

Крайният срок за подаване на документи е краян на октомври, каза Живко Янакиев. Снимка Лина Главинова

37 семейства са подали заявление, че искат да наемат детегледачка чрез Борото по труда в Бургас. Крайният срок за подаване на документи е 31-и октомври, каза Живко Янакиев - директор на Бюро по труда - Бургас. Тези семейства искат да се възползват от възможностите, които дава програмата на Министерството на труда и социалната политика -  "Родители в заетост", който се финансира със средства по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Тя ще даде възможност на 1 500 родители от цялата страна да се върнат на работа, като поверят грижите за децата си на близък или непознат. По програмата ще бъдат наети 1 500 безработни и неактивни лица.

Средствата, с които ще се заплаща труда на детегледача са осигурени по програмата. Общата им стойност е 20 млн. лева - средства от ЕСФ възлизат на 17 000 000 лева (85%) и има национално съфинансиране в размер на 3 000 000 лева. (15%). Продължителността на програмата е 2020 година.

Целта на програмата е да помогне на семейства, които не са успели да запишат децата си в ясла или в градина. В резултат на това майките не могат да се върнат на работа, защото няма кой да гледа детето им. Ако родителите решат да поверят грижите на баба или дядо или на непознат детегледач, то той ще може да получава всеки месец възнаграждение за труда си. То е в размер на минималната работна заплата за страната - 460 лева.

От програмата могат да се възползват родители, които имат деца на възраст от 0 до 5-годишна възраст. За  детегледачи могат да кандидатстват търсещи работа безработни младежи до 29 години включително; търсещи работа, безработни и неактивни лица  над 30 години; лица в неравностойно положение на пазара на труда.

Важно е да се знае, че родители, чиито деца са записани в детска ясла или градина не могат да се възползват от програмата. Срокът, за който родителите могат да получат грижа за децата си е с максимална продължителност 18 месеца или до навършване на 5-годишна възраст на детето.

Родителите, които към момента на кандидатстване, не работят, следва да започнат работа при работодател или като самоосигуряващо се лице в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на лице, т.е. от датата на започване на работа на детегеледача съгласно сключен трудов договор.

Заявленията се подават лично от поне един от родителите в дирекциите "Бюра по труда" в страната в работни дни между 8.30 и 17.00 часа.

Кандидатите, които искат да работят срещу заплащане като детегледачи ще подават документи през октомври. Родителите ще могат да участват при избора на човека, който ще се грижи за децата им, докато те са на работа.