Броят на хората, които са били заразени с корона вирусна инфекция преди повече от месец, но за тях липсва информация расте към днешна дата. Графики Черноморие-бг

Броят на хората, които са били заразени с корона вирусна инфекция преди повече от месец, но за тях липсва информация расте към днешна дата. Графики Черноморие-бг

3807 българи с доказан положителен тест за COVID-19 са в неизвестност според данни на Единния информационен портал, установи проверка на "Черноморие". Тези хора не фигурират нито в списъка с пациенти, които се лекуват в болници в страната, нито са в графата "Починали", няма ги и в графата "Излекувани". Информация за тях реално няма. Цифрата се образува с натрупване, което обхваща периода от 1-ви октомври до 4-ти ноември включително. Заразените с корона вирусна инфекция се лекуват 14 дни.

От 15-ти октомври насам ежедневно се увеличава броят на хората, които са минали 14-дневна карантина, но за тях информация в Единния информационен портал няма (виж графика 1 б.а.). На таблицата със синьо е отбелязана кривата на нарастващия брой на случаите, които са сложени под карантина преди 14 дни. На същата графика със зелено е отбелязана кривата на увеличението на броя на хоспитализирани, излекувани и починали на дневна база. Към 4-ти ноември разликата вече е 3807 (виж графика 2 б.а.). На втората графика с оранжева крива е отбелязана разликата с натрупванията за посочения период, а със сиво - е кривата на база дневна разлика.

И с просто око може да се забележи, че броят на новорегистрираните положителни случаи от 1-ви октомври до днес расте. Нараства и броят на хоспитализираните в болници, както и този на починалите. За сметка на това броят на излекуваните не се увеличава драстично (виж таблицата б.а.).

От 14-ти октомври със заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов отпадна изискването за задължителен отрицателен PCR тест, с който да се докаже, че пациента е излекуван. Така напрактика, хората които са с леки симптоми или безсимптомни на домашно лечение на 15-тия ден напрактика са здрави и могат да се върнат на работа. Към днешна дата броят на активните случаи е 37 581, от които приетите в болници са 2 922, като от тях 210 са на интензивно лечение. Това означава, че 34 659 се лекуват у дома.

Отпада изискването за отрицателен PCR тест след 14-дневна карантина на заразени с COVID-19

Информацията за броя на новозаразените случаи се въвежда в системата от служители на Регионалните здравни инспекции в страната, на болници и на лаборатории чрез персонален електронен подпис.

"Информацията за заразените, които са на лечение в домашни условия и са излекувани след 14 дни автоматично излиза в системата на 15-тия ден", каза за "Черноморие" директорът на РЗИ - Бургас д-р Георги Паздеров. От РЗИ въвеждат и данните за излекуваните и изписани от болниците в града и областта пациенти. Според д-р Паздеров, липсващата информация за 3807 пациенти, които са дали положителен тест, но към днешна дата не е ясно, какво става с тях може да се дължи на техническа грешка.

Има, макар и малка вероятност, някои от тези хора да са били на лечение в болници, да са изписани с болничен за продължаващо лечение в домашни условия, но едва ли това ще се отнася за всички 3807 души.

Галерия