Асен Блатечки (вляво) е един от 30-те артисти на свободна практика, които работят с бургаския театър. Снимка Архив Черноморие-бг

Асен Блатечки (вляво) е един от 30-те артисти на свободна практика, които работят с бургаския театър. Снимка Архив Черноморие-бг

40 артисти, които са на свободна практика, няма да могат да реализират на този етап своите проекти в Кукления театър и в драматичния театър "Адриана Будевска" в Бургас и така напрактика остават без приходи.

"Работя с 10 души на граждански договори - режисьори, композитори, хореографи. Изплатили сме им всички възнаграждения до този момент. Но сме спрели работата по постановки, заради въведеното извънредно положение", каза пред "Черноморие" директорът на Кукления театър в морския град Христина Арсенова. Творците, с които тя работи са на свободна практика и в момента те са сред потърпевшите, които остават без постоянни доходи, заради невъзможността да се работи.

30 са артистите на свободна практика, които играят в различни спектакли на драматичен театър "Адриана Будевска". "Всички възнаграждения по гражданските им договори са изплатени", каза пред "Черноморие" директорът на театъра Борислав Чакринов. Сега тези аристисти са част от всички останали в цялата страна, които са на свободна практика и нямат доходи, на които да разчитат в момента.

850 000 са хората са самоосигуряващите се лица в цялата страна, които са със свободни професии. Те са и най-потърпевшите в момента, защото не могат да очакват приходи, докато не се върне нормалният живот в страната и хората започнат отново работа.