Нощта на музеите се превръща в двудневен фестивал във Варна. Снимка Архив Черноморие-бг

Нощта на музеите се превръща в двудневен фестивал във Варна. Снимка Архив Черноморие-бг

Над  50 събития в рамките на 2 дни и над 60 локации обхваща четвъртото издание на "Нощ на музеите и галериите", част от инициативата Европейска нощ на музеите.

Европейската "Нощ на музеите" стартира като инициатива на Министерството на културата на Франция и за изминалите 15 години се утвърди като устойчива практика в много от страните в Европа. В тази нощ голяма част от музеите и галериите отварят врати и срещу свободен вход дават възможност на голям брой посетители да се запознаят отблизо с културното наследство и изкуство на съответната страна.

Във Варна на 18-ти май всички музеи ще осигурят безплатен достъп до своите колекции - с различно работно време. Двуетажен автобус ще пътува цяла вечер из града, за да могат повече граждани да се включат в събитията. Началната спирка е бар "Cheers". След това автобусът ще качи всички пътници, които вече са посетили парк музей "Владислав Варненчик" и ще се спусне по булевард "Владислав" до централната част на града. Преминавайки по булевард "Приморски" автобусът ще изчака желаещите да се повозят пред Военноморския музей - спирка "Басейна", и по булевард "Цар Освободител" отново ще стигне до началната си точка. По пътя, ще бъдат обслужвани всички спирки на градския транспорт. Първият курс е с начален час 17.00 часа, а последния от  Военноморския музей към кварталите е в 01.00 часа. Атрактивни програми са предвидени в Музея за нова история на Варна, Музея на Възраждането, Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик". В събота безплатно ще може да се посети Археологическият музей и Римските терми, както и по - отдалечените Побити камъни, Аладжа манастир, Музеят на стъклото в Белослав и др. 

През първия ден на фестивала ще бъдат открити над 10 изложби в различни галерии и пространства. Сред останалите акценти са няколко концерта – в двора на Музея за история на медицината, в Етнографския музей, в Арт салона на Радио Варна. За първи път врати ще отвори и Държавният архив в града. Ще бъдат представени и няколко алтернативни експозиции – графити и стрийт арт в арт "На Тъмно зона", както и богат фото и видео архив от създаването на едно от емблематичните места за тийнейджъри във Варна – Хале 3, което празнува своята 10-та годишнина.  Очакват се прожекции на филми, лятно кино в двора на Френския културен институт, както и много положителна енергия, която ще се разлее по улиците на Варна на 17 и 18 май.