Министър Илин Димитров се срещна с бранша и кметовете в Бургаско. Снимки Авторът и Областна управа

Министър Илин Димитров се срещна с бранша и кметовете в Бургаско. Снимки Авторът и Областна управа

Над 540 са преписките с образувани по тях жалби на хотелиери, които са работили по програмата за настаняване на украинци в базите по Черноморието. "Ще искаме от Министерски съвет поне 90% от средствата за април и май да бъдат изплатени. Повечето са работили добросъвестно. Има случаи, при които например едно лице е регистрирано на две места", каза служебният министър на транспорта д-р Илин Димитров  в отговор на въпрос на "Черноморие". Основните проблеми, заради които има забавяне на изплащанията на сумите, е непълна документация изпратена от хотелиерите.

Програмата за настаняване на украинци в хотелите засега е до края на септември. Обмислят се различни варианти как и дали тя ще продължи.

"Всички опции са на масата. Зависи и как ще се развие ситуацията в Украйна. Със сигурност сумата от 15 лева на ден няма как да стигне за зимните месеци, като се има предвид цената на отоплението и храната", допълни министър Димитров. Обсъждат се различни варианти, но крайната дума има Министерски съвет.

В момента хотелски бази в страната са настанени 25 000 украинци.

"Трябва да има сигурност и предвидимост, за да гарантираме зимния сезон. Ще наблегнем на реклама за държави, които традиционно изпращат туристи на нашите зимни курорти", обясни министър Димитров. Той подчерта, че са осигурени 1 млрд. лева за ваучери за храна и се надява поне 200 млн. от тях да бъдат използвани до края на годината за туризъм. Работниците, които получават такива ваучери може, освен за храна, да ги ползват и за да отидат на почивка.

Служебният министър на туризма представи днес в Областна управа - Бургас приоритетите на екипа си за следващите три месеца. В срещата участваха представители на браншови организации и кметове на морски общини.

Галерия