Представители на Инициативния комитет се срещнаха с областния управител Стойко Танков (в средата) и двамата му заместници. Снимка Областна управа

Представители на Инициативния комитет се срещнаха с областния управител Стойко Танков (в средата) и двамата му заместници. Снимка Областна управа

6 месеца след трагичния инцидент в Айтос, при който загинаха баща и двете му деца, проблемът с движението не е решен. Представители на Инициативния комитет от Айтос се срещнаха днес с областния управител на област Бургас Стойко Танков и с двамата му заместници - Тодор Иванов и Пламен Янев. Те поискаха съдействие от областния управител за предприемане на действия за реализация на обекти и съоръжения, които да предотвратят бъдещи пътни инциденти.

Според Инициативния комитет до сега са били предприемани временни мерки, които не решават основния проблем с претоварените камиони и високата скорост в населеното място. Областният управител беше информиран, че през светлата част на денонощието в Айтос не преминават тежкотоварни автомобили, но това се променя през тъмната част. Хората са обезпокоени, че е само въпрос на време да се случи поредния трагичен инцидент.

От Инициативния комитте предлагат и изграждането на две кръгови кръстовища, които ще регулират скоростта – едното на Асфалтовата база, а второто - на мястото на инцидента и представиха проект за изграждането им. Поставяне на светофарна уредба на т. нар. от местните хора "улица на смъртта" е другото предложение, както и обособяване на нова транспортна схема на Айтос. Айтозлии предложиха още да се разположи подземен кантар в Руен, което ще спомогне за контрола върху претоварените камиони.

От комитета са наясно с обстоятелството, че проектът за обходния път на Айтос, който ще извежда трафика от града, е труднопостижим, защото изисква много средства и години, за да се изгради. Друго препятствие е наличието на частни земи, които трябва да бъдат отчуждени.

Стойко Танков пое ангажимент да представи предложенията на Инициативния комитет още този петък пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството и с агенция "Пътна инфраструктура".