На 25-ти април Петя Дубарова трябваше да навърши 60 години

На 25-ти април Петя Дубарова трябваше да навърши 60 години

С 60 бели рози и поетично матине "От Петя и за Петя" Бургас ще отбележи 60 години от рождението на слънчевото момиче на българската поезия Петя Дубарова.

Полагането на розите на паметника на Петя Дубарова в Морската градина ще започне от 12.00 часа на 25-ти април, понеделник. Веднага след това талантливи младежи ще прочетат свои авторски стихове и лирика от Петя в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино".

В поетичното матине ще се включат ученици и младежи от АЕГ "Гео Милев" с преподавател Мариана Ведричкова, Търговската гимназия, с преподавател Любов Джунгурова, НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров", клуб по творческо писане "Хвърчащи за хора" с ръководител Добрина Топалова, литературно студио "Митични птици" към народно читалище "Любен Каравелов – 1940" с ръководител Роза Боянова. Стихове ще прочетат още поетесата Яна Вълчева и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева.

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 г. в Бургас. Тя започва да пише стихове в най-ранна детска възраст, като нейните първи публикации са във вестниците "Септемврийче" и "Народна младеж", в списанията "Родна реч" и "Младеж". Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков. Въпреки краткия си живот поетесата оставя след себе си около 200 стихотворения, 50-60 произведения в проза, десетки художествени преводи на песни на "Бийтълс", "Би Джийс", "Смоуки" и "Пух".

Учи в Английската гимназия в Бургас (ПАГ Гео Милев), което е нейна мечта. Независимо от ранната слава, която я определя като "най-младата сред големите творци на България", Дубарова остава нежна, искрена и истинска.