Вицепрезидентът Илияна Йотова (вляво) разговаря с посланик Хопкинс, областния управител Вълчо Чолаков и кмета Николов. Снимки Лина Главинова

Вицепрезидентът Илияна Йотова (вляво) разговаря с посланик Хопкинс, областния управител Вълчо Чолаков и кмета Николов. Снимки Лина Главинова

60 пациенти потърсиха помощ от Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие център "Вселена" - Бургас. Жертвите са на различна възраст и пол и са от община Бургас и съседните общини - Несебър и Созопол, стана ясно днес на пресконференция, открита от нейно превъзходителство Ема Хопкинс - посланик на Обединеното кралство в България. Освен Хопкинс в пресконференцията взеха участие областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, Пол Дженингс - мениджър на "Маунтийн хелткеър" и съветник в Центъра за грижа за жертви на сексуални посегателства в Брайтън, Великоблитания.

"Ние сме тук в Бургас, защото община Бургас заедно с посолството на Великобритания преди 2 години открихме център "Вселена", сподели Хопкинс, която е домакин на конференцията: "Развитие на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики  в борбата със сексуално насилие". Бургаска община е първата в страната със създаден Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие "Вселена". Нейни партньори са Областна дирекция на МВР - Бургас, Окръжна прокуратура - Бургас, Областна администрация - Бургас, УМБАЛ - Бургас и др.

За двегодишния период от старта на Центъра е оказана помощ на 60 пациенти. "Сексуалното насилие е проблем на съвременното общество. Трябва да се отнасяме сериозно. Всички (пострадали от насилие) са доволни от подкрепата, която получиха. Ще се радвам и други градове в страната да се поучат от нашата дейност. Ще бъде полезно ако и други градове се включат в тази инициатива", допълни кметът Димитър Николов. Над 30 хиляди лева на година дава Общината за поддръжка на центъра, по 3-4 хиляди лева са дали другите две общини - Созопол и Несебър, където е имало техни хора, пострадали от сексуален тормоз, научи сайт "Черноморие".

На въпрос на сайта - "От кога съществуват центровете във Великобритания?", Пол Дженингс отговори: "Първите такива центрове са създадени преди 30-40 години първо в Манчестър, а после и в Лондон. Сега такива центрове имал във всички по-големи градове на Великобритания".

Конференцията бе открита от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова. Тя отказа да отговаря на въпроси на медиите.

Галерия