Пакетите ще съдържат 15 вида продукти. Снимката е илюстративна

Пакетите ще съдържат 15 вида продукти. Снимката е илюстративна

Кампанията за раздаване на пакети с хранителни продукти за най-нуждаещите се лица, закупени от Агенцията за социално подпомагане (АСП) по Програма "Храни и основно материално подпомагане 2021 – 2027", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс започва поетапно от 3-ти април, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Подкрепата ще достигне до над 618 000 души.  

Пакетите с храни ще включват 15 вида продукти от първа необходимост – брашно; ориз; спагети; лютеница; фасул – зелен, стерилизиран; домати – белени, стерилизирани; грах –  белен, стерилизиран; гювеч – стерилизиран;  конфитюр – едноплодов; пиле фрикасе; херинга в доматен сос; фасул – зрял, стерилизиран; леща; захар и олио. Едночленните и двучленните семейства ще получат по един пакет с хранителни продукти, а с трима и повече членове – по два пакета. Така ще се задоволят по-пълноценно потребностите на многочленните семейства от повече храна.

Графиците и адресите на пунктовете са публикувани на сайта на АСП и в сайта на Българския Червен кръст – организацията, която ще осъществи раздаването.

Списъците с правоимащите са изготвени от териториалните поделение на АСП, въз основа на обективни критерии, свързани с правото на социалното подпомагане за м. януари 2024 г., и са в съответствие с  Наредбата на министъра на труда и социалната политика. Право на пакети с храни имат:

1. лица и семейства, подпомагани с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г.;

2. лица с ниски доходи на член от семейството, имащи право на  месечна помощ за отглеждане на дете до 1 година;

3. лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия, имащи право на месечна финансова подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания;

4. лица и семейства, имащи право на месечна помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане;

5. лица и семейства, имащи право на еднократна или месечна помощ по Закона за закрила на детето, предназначена за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства;

 6. лица и семейства, подпомогнати с еднократна помощ за инцидентно възникнали нужди;

 7. лица и семейства с ниски доходи, получили отказ за подпомагане с целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2023/2024 г. поради надвишен праг за достъп до помощта или поради неизпълнено някое от другите комплексни условия за подпомагане, с установено високо равнище на материалните лишения.

За първи път по Програмата за същите правоимащи лица и семейства е предвидена и подкрепа с хигиенни материали. Те ще се раздадат на по-късен етап през годината по възможност с последните два вида консерви от хранителния пакет.