В момента няма свободни места за нощувки в Созопол. Снимки Варткес Вартанян

В момента няма свободни места за нощувки в Созопол. Снимки Варткес Вартанян

65 000 туристи са нощували в местата за настаняване на територията на община Созопол за пеирода от 1-ви юни до 8-ми август сочи справка в Единната система за туристическа информация. От тях с най-голям дял - над 57 000, са българските гости. От чужденците най-много са румънските посетители - над 3 000 души. Освен тях, но по-малки, са групите от  немски, чешки и полски гости. Туристите, идващи в региона, се насочват главно в три дестинации. Това са град Созопол, Черноморец и курортния комплекс "Дюни".

"В момента в общината всички места за настаняване са заети, като туристите са основно българи. Ако запазим тази натовареност и при продължителност на сезона до 15 септември, ще отчетем спад от около 50%", каза кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев на среща с министъра на туризма Марияна Николова.

Той очерта и някои от проблемите пред туристическия бранш. По думите му за бизнеса ще е облекчение, ако се потърсят възможности за опростяване на информационната система ЕСТИ за регистрация на нощувките. Добре е да се разгледа и вариант за делегиране на бюджет на общините за рекламна дейност, каза още кметът. Вицепремиерът коментира,  че трябва да се подхожда гъвкаво към популяризирането на обектите и дестинациите и да се търсят иновативни методи за маркетинг.

Галерия