Layner

Layner

650 колежани на борда на плаващ университет във Варна

"Семестър по море" (Semester at Sea), глобална образователна програма, базирана в САЩ която се провежда на борда на плаващия университетски кампус. Варна е шестото поред пристанище, където програмата гостува по време 66-дневно пътешествие до осем държави в Европа и Северна Африка, съобщават от посолството на САЩ у нас.

По време на тридневния си престой във Варна студентите от програмата вземат участие в теренни пътувания, наречени "практика под преподавателско ръководство", за да научат за историята на нацията, да общуват с населението на страната и да се запознаят с важни елементи на културата, изкуството и историческото наследство. Теренните пътувания ще включват междукултурно посещение на ромската общност в Балчик, гостуване на Международния музикален фестивал "Варненско лято", посещение на Рилския манастир и столицата София, както и екскурзия до древния и значим град Пловдив.

В предишни години програмата "Семестър по море" е включвала посещение на град Варна, като най-скорошното посещение бе през лятото на 2009 година.

Повече от 55 000 души са участвали в "Семестър по море", от началото на програмата през 1963 г. „Семестър по море” изминава повече от 60,000 морски мили по целия свят всяка година, а Университет на Върджиния в Шарлотсвил е академичен спонсор на програмата. В своята 48-годишна история, програмата „Семестър по море” е организирала 105 пътувания, включително значими и първи по рода си посещения в страни като бившия Съветски съюз, Китай, Виетнам, Куба и Мианмар. Участниците са се срещали с изявени лидери като Фидел Кастро, Ануар Садат, Индира Ганди, Михаил Горбачов, Корасон Акино, Сиди Мохамед, Майка Тереза, епископ Дезмънд Туту и Нелсън Мандела.

Плаващият университет е регистриран под флага на Бахамските острови. EXPLORER е построен през 2001 г., дълъг е 180 м и е широк 25 метра. Той не е от най-бързоходните пътнически лайнери. Максималната му скорост е 11,5 възла.

Днес+