Тази кооперация се издига на мястото, където е била къщата на семейство Янакиеви. В нея на квартира е бил Димитър Димов. Снимки Лина Главинова

Тази кооперация се издига на мястото, където е била къщата на семейство Янакиеви. В нея на квартира е бил Димитър Димов. Снимки Лина Главинова

Всяко семейство си има родова история, към която следващото поколение прибавя по нещо. Фамилната памет неизбежно е свързана и с мястото, където предците и техните наследници пускат корени. Така житейската нишка на човек става неразривна част от паметта на родния му град.

Няма човек без минало и бъдеще. И градовете, също като хората, събират спомени за идните поколения. Някои отдавна отлежават под пелената на забравата. Други напират да бъдат разказани. Само къщите мълчаливо пазят спомените за своите обитатели. Някои все още съхранени, други отстъпили място на модерни кооперации.

Към която и къща да посегнеш, ще ти разкаже завладяваща приказка. Водени от желанието да съхраним паметта на Бургас тръгнахме по стъпките на домовете, в които са родени или живяли онези бургазлии, чиито имена остават изписани със златни букви в историята на морския град.

Ще ви поведем на едно вълнуващо пътешествие, в което, сигурни сме, че с интерес ще откриете познати къщи, покрай които често минавате без да знаете, че зад техните врати са се смели и плакали онези наши съграждани, които са обогатили родословното дърво на Бургас.

В първия текст ви разказахме за дома на Апостол Карамитев, след това за къщата, където е живял друг известен актьор - Георги Калоянчев. После ви отведохме на улицата, където е била фурната на баба Марийка, а след това до родния дом на Нейчо Попов, на Паулина Станчева, на Стефан Диомов, на Петя Дубарова, на Руси Стоянов, на Емил Чакъров, Енчо Рачев, Райна Кабаиванска, Станчо Драганов. Сега ще ви разкажем за къщата, където за известно време в Бургас е живял един от известните български автори - писателят Димитър Димов.

Авторът на романите "Тютюн", "Осъдени души" и "Поручик Бенц" Димитър Димов е бил квартирант на семейството на актрисата Милка Янакиева. Младият тогава ветеринарен лекар Димов живеел в къщата на известното бургаско семейство Янакиеви, на улица "Св. св. Кирил и Методий" №16. Квартирата му намира неговият приятел - инженер Баклаян.

Бъдещият писател пристига в Бургас, където е назначен за ветеринарен лекар (работи тук от от февруари 1938 до март 1939 г. б. а.).

Първоначално Димов живее във Ветеринарната служба. След като инж. Хрант Баклаян му намира квартира при семейство Янакиеви, младият лекар се премества. Заедно със себе си той взима и служебната пишеща машина. След свършване на работния ден бъдещият писател Димов се прибирал в квартирата и започвал да пише. Именно тук в Бургас той започва своя първи роман "Поручик Бенц". Творческият процес продължавал до късни нощи. След като издържали шума от натискането на буквите по пищещата машина в продължение на една седмица, семейство Янакиеви помолили Димов да се изнесе от квартирата. Причината била, че шумът от тракането на машината пречел на спокойствието на дъщеря им Милка Янакиева (тогава бъдещата актриса и певица е била на 14 години б.а.). До края на престоя си като лекар във Ветеринарната служба в Бургас Димитър Димов остава да живее в сградата, където било и работното му място. Машината, на която писателят Димов пише романа си "Поручик Бенц" може да се види в сградата на Българска агенцията по безопасност на храните. Пред нея е поставена и табела, на която е посочен периодът, в който Димов е работил тук.

Екип на "Черноморие" откри мястото, където е била къщата на семейство Янакиеви, където за седем дни живял Димитър Димов. От старата постройка, която се намира на улица "Св. св. Кирил и Методий" №16, няма и следа. Сега там се издига няколкоетажна жилищна кооперация. На партера откъм лицето има магазин за компютри и офис техника, а в съседство салон за красота. Никой от работещите в района обаче не знаеше, че на това място е живял, макар и за кратко, авторът на "Тютюн".

До ценната информация за къщата, под чийто покрив е написа част от романа "Поручик Бенц", стигнахме благодарение на Данка Георгиева - директор на Държавен архив - Бургас. Там се пазят документи от книгата, в която са вписвани имената на работещите във Ветиринарната служба и заплатите, които са получавали. Там фигурира и името на Димитър Димов. "При нас се съхранява и личния архив на Баклаян. Има и снимки, на които той е заедно с писателя Димов на бургаския плаж", каза Данка Георгиева.

В Бургас възлов булевард носи името на Димитър Димов.

Галерия