Техниката, която изгоря бе използвана за ремонта на булевард Захари Стоянов в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Техниката, която изгоря бе използвана за ремонта на булевард Захари Стоянов в Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Седед години затвор при първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието получи на Николай П. Състав на Окръжния съд в Бургас призна подсъдимия за виновен в това, че на 9-ти май 2019 г., около 05.10 часа, в комплекс "Меден Рудник", запалил 3 машини тип "валяк" на значителна стойност, собственост на "Джи Пи Груп" АД. Имало е опасност пожарът да се разпростре и се е разпрострял и върху други машина и съоръжение със значителна стойност, а именно машина тип "Асфалтополагач" и контактна мрежа на тролейбусния транспорт на стойност 18 443,20 лева, собственост на "Бургасбус" ЕООД. Щетите нанесени при пожара са в общ размер 156 145, 89 лева, като за търговското дружество "Джи Пи Груп" АД, те са в размер на 137 702,69 лева, а за дружеството "Бургасбус" ЕООД, са в размер на 18 443,20 лева.

Съдебната инстанция призна Николай П. за виновен и в това, че на същата дата и място, при управление на лек автомобил марка "Рено", си послужил с два броя регистрационни табели, издадени за друго моторно превозно средство - товарен автомобил, собственост на "Бургас Такси" ЕООД.

Делото бе гледано по реда на особените правила на Глава 27 от НПК – съкратено съдебно следствие. При постановяването на своята присъда съдът се ползва от събраните доказателства в досъдебното производство.

Държавното обвинение поиска от съда да наложи на Николай П. общо наказание за двете деяния в размер на 8 години лишаване от свобода. Защитата не се съгласи и пледира за наказание от 2 години лишаване от свобода, като представи като доводи здравословното състояние на подсъдимия и на неговото дете.

Съдът прие за съвместно разглеждане в наказателното производство предявените граждански искове от пострадалите дружества. Окръжен съд – Бургас осъди подсъдимия да заплати на пострадалите дружества предявените граждански искове за причинени имуществени вреди.

Съдебната инстанция потвърди и взетата мярка за неотклонение задържане под стража спрямо подсъдимия.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана или протестирана пред въззивна инстанция в 15-дневен срок.