Проверките до момента показват също, че  фискалните устройства са приведени съгласно новите изисквания. Снимка Архив

Проверките до момента показват също, че  фискалните устройства са приведени съгласно новите изисквания. Снимка Архив

82 нарушения са констатирани при извършени 650 контролни проверки на различни търговски обекти по Южното Черноморие от служители на Териториална дирекция на Националната агенция за приходите в Бургас. В сравнение със същия период на миналата година са извършени тройно повече проверки, а нарушенията са три пъти по-малко.

В 32 обекта след контролни покупки не са издадени своевременно фискални бонове, а в други 50  екипите на звеното "Фискален контрол" са открили разлики в касовите наличности. Проверките до момента показват също, че  фискалните устройства са приведени съгласно новите изисквания за отчитане на продажби и касовите бележки са с QR код.

През тази година в наблюдението за отчитане на приходи може да се включи и всеки, който е изтеглил на телефона си мобилното приложение на НАП. То позволява сканиране на QR кода на всяка касова бележка и проверка за това дали е истинска на сървърите на приходната агенция.

Проверяващите са установили и един обект в село Лозенец, който е работил без фискално устройство. Той вече е запечатан за срок от един месец.

Основната цел на кампанията на НАП е насърчаване на доброволното спазване на данъчното и осигурителното законодателство и създаване на равнопоставена бизнес среда.

Освен хотели, ресторанти, барове, магазини, атракциони, паркинги и други търговски обекти, екипите на НАП Бургас и на „Фискален контрол“ извършват мониторинг и на борсите  и тържищата в региона, които снабдяват хотелите с храни и напитки. Данъчните проверяват също апарт хотелите, както и туроператори, предлагащи туристически услуги по крайбрежието, както и задълженията на работодателите за осигуряване на персонала във всички браншове.