Повечето от заразените са туристи, които почиват по Черноморието ни. Снимката е илюстративна

Повечето от заразените са туристи, които почиват по Черноморието ни. Снимката е илюстративна

9 са новите положителни случая на корона вирус в община Бургас, сочи справка в сайта на Регионалната здравна инспекция в морския град. По данни на РЗИ за изминалото денонощие в областта са регистрирани 24 случая. Разпределението по останалите общини е - 5 в Несебър, по 3 в Руен и Поморие, по 1 в Айтос, Камено, Созопол и Приморско.

Трима от новорегистрираните с вируса са приети в болница. Така броят на тези, които се лекуват в здравни заведения вече е 26. 10% от пациентите в Инфекциозното отделение на УМБАЛ са чуждестранни туристи.

В момента няма пациенти в тежко състояние. На домашно лечение са 3 053 души.

Увеличеният брой на положителни проби през изминалите дни се дължи на чуждестранните туристи, които си правят PCR теста, за да се приберат в страната, където живеят. 90% от установените с положителна проба чужденци са с ваксина за COVID-19, каза в началото на седмицата д-р Георги Паздеров - шеф на РЗИ.

След като бъдат установени положителни тестове, тези туристи трябва да изкарат карантина у нас. Проблемът идва от факта, че е трудно да се контролира дали те я спазват на посочените от тях места за карантиране.

От началото на пандемията през март 2020 година до днес общият брой на регистрирани положителни проби за COVID-19 в Бургас и областта е 27 616 души. Излекуваните вече са 23 487. Общият брой на починалите е 1050 души.

Нови 200 случая на COVID-19, излекуваните са 111