Във фестивала участват отбори от 19 държави. Снимки Община Бургас

Във фестивала участват отбори от 19 държави. Снимки Община Бургас

С флашмоб започна церемонията по откриване на 9-то издание на Европейския фестивал по гимнастика за хора над петдесет години - "Golden Age Gym Festival". Мащабното събитие се провежда до 27-ми септември в Бургас. 

"За мен като кмет на Бургас е чест и удоволствие да ви приветствам с "Добре дошли". Бургас има своите утвърдени традиции и триумфи в този спорт. Насладете се на времето си в Бургас. Градът ни ще ви очарова с красива природа, кухня, история и култура, но най-вече с добрите си морски хора, каквито са всички бургазлии", каза в приветствието си кметът на Бургас Димитър Николов. 

Сред официалните гости на откриването бе трикратната абсолютна световна шампионка по художествена гимнастика Мария Гигова . 

"Добър вечер скъпи приятели на гимнастиката от името на Европейската гимнастика бих желал да ви приветствам и да отправя най-искрените си благодарности към всички вас. Тази година имам голямото удоволствие да поздравя повече от 1400 участници от 19 държави на деветия фестивал на гимнастиката на хора от Златната възраст в най-красивия български град Бургас", това сподели Мишел Бутар - вицепрезидент на Европейската федерация по гимнастика. 

"Искам да ви пожелая успех. Наслаждавайте се на вашите прекрасни изпълнения. Направете ги по най-добрия начин", каза Красимир Дунев - президент на Българската федерация по спортна гимнастика. 

Минка Ванкова една от първите съдийки на България и заслужил деятел в българската художествена гимнастика отправи послание към всички присъстващи, като пусна бял гълъб . 

От днес, 23-ти септември, до петък, 27-ми септември, ще се организират различни работилници. Те ще бъдат с разнообразни  теми като метода на пилатес, аква гимнастика, български народни танци, игри, тай чи, бачата, танго, плажен тенис, йога, салса, акробатика, ритмическа гимнастика и стречинг. Ансамблите ще представят и своите изпълнения пред публика на специално изградени допълнителни сцени, всеки ден от 17. 00 до 18.30 часа. 

Събитието ще допринесе за популяризирането на града като спортна, културна и туристическа дестинация. 

Организатори на инициативата са Европейската федерация по художествена гимнастика, Българската федерация по художествена гимнастика и Община Бургас.

Галерия