По новите правила сертификатът ще вади до 270 дни. Снимката е илюстративна

По новите правила сертификатът ще вади до 270 дни. Снимката е илюстративна

93 000 българи остават без зелен сертификат от 1-ви февруари тази година. Причината е, че от тази дата всички издадени цифрови COVID сертификати на ЕС, доказващи завършен ваксинационен курс, ще бъдат със срок на валидност 270 дни от датата на последната поставена доза. Тези нови правила са посочени в делегиран регламент (ЕС) 2021/2288 на Европейската комисията и важат за всички държави членки. Сертификатите за поставена бустерна доза не са ограничени от ЕК със срок на валидност!

Посоченото изискване се прилага само при пътуване на територията на ЕС.

Справка, извършена днес в Регистъра за ваксинация, показва, че на 1 февруари със завършена ваксинация преди повече от 270 дни ще бъдат 93 000 граждани, ваксинирани в България.

Обръщаме внимание, че лицата, чиито цифрови COVID сертификати за завършен ваксинационен курс към 1 февруари са невалидни (т.е. изминали са 270 дни от датата на поставяне на последната доза и не е приложена бустерна доза), могат да си поставят допълнителна (бустерна) доза по всяко време, за което ще получат сертификат за ваксинация, неограничен със срок на валидност.