Фестивалът се провежда традиционно всеки последен уикенд на май. Снимка Лина Главинова

Фестивалът се провежда традиционно всеки последен уикенд на май. Снимка Лина Главинова

99 участници на възраст от 4 до 19 години ще се качат на сцената на националния Странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура". Той ще се проведе на 26-и и на 27-и май в народно читалище "Пробуда 1897" и в местността "Божура". Съборът се организира от Община Средец, Съюза на тракийските дружества в България и народно читалище "Пробуда 1897". Началото му се полага преди 26 години от ентусиастите в читалището. "Съборът е наша рожба и пет години, след като го създадохме като регионален, той стана национален. Целта му беше да запълни една ниша и успя", каза Петя Шиварова - председател на настоятелството на "Пробуда 1897". Благодарение на подаденато от Община Средец ръка, "Фолклорен венец Божура" разширява обхвата си и на сцената му се изявяват певци и музиканти от цялата страна.

"До този момент за участие са записани 99 души. Броят им може и да се увеличи", каза народният изпълнител Лазар Налбантов, който е директор на Общински детски комплекс и участник в Организационния комитет на "Фолклорен венец Божура". В рамките на събора се провежда конкурс за млади изпълнители на странджански и тракийски песни, конкурс за млади инструменталисти, конкурс за детско-юношески фолклорни групи. Победителите се определят от професионално жури с председател проф. Стефан Чапкънов и членове - Янка Рупкина - народна певица и почетен гражданин на Средец, Манол Михайлов - народен певец, Димитър Христов - БНР, Ваня Монева - БНР.

Традиционно ще бъдат връчени няколко награди - приз "Фолклорен венец Божура", приз "Комня Стоянова", награда на кмета на Община Средец за цялостен принос към събора, награда на Тракийските дружества, първа, втора и трета награда във всички групи.

Гала-концертът започва в 10.00 часа на 27-и май, неделя, в местността "Божура". В концерта ще участват и солистката на "Филип Кутев" - Радостина Йовкова, Яна Иванова, Ирена Станкова, Калинка Вълчева. За първи път на сцената на събора ще се изяви и състав от турския град Визе, който е побратимен със Средец.