Иван Гайтанов за първи път участва в ритуала по спасяване на Светия кръст. Снимки Авторът

Иван Гайтанов за първи път участва в ритуала по спасяване на Светия кръст. Снимки Авторът

Абитуриент спаси Светия кръст навръх Богоявление в Бургас. Иван Гайтанов, който на 7-ми януари ще празнува имен ден, пръв стигна до кръста, хвърлен в морето от Агатополския епископ Иеротей - игумен на поморийския манастир "Свети Георги Победоносец". Рекорден брой мъже скочиха в морето тази година. Пандемията не уплаши мераклиите да пробват да спасят кръста, както повелява традицията на днешния празник на свети Йоан Кръстител. 54 души се записаха за участие в ритуала. Най-малките бяха 18-годишни ученици от бургаски гимназии, а най-големият - мъж на 45 години. Сред тях имаше и четирима именици - Йордан Петров на 27 години, Йордан Господинов на 24 години, Йордан Апостолов на 20 години и Йордан Николов на 42 години.

Късметът обаче се усмихна на Иван Гайтанов от гимназията с преподаване на чужди езици "Васил Левски". Здраве си пожела бургазлията, който за първи път скача в морето за кръста, но си обеща, че ще повтори.

Десетки бургазлии наблюдаваха ритуала по хвърляне на кръста в морето. Въпреки призива на Община Бургас да не се събират край морския бряг, за да се избегне струпване на много хора на едно място, желаещите бяха много. И необичайно топлото за сезона време - 12 градуса на въздуха и слаб вятър, също оказаха влияние много хора да излязат навън. Събрани един до друг без да спазват противоепидемичните мерки, жители на морския град не пропуснаха и тази година ритуала. Достъпът им до морската ивица обаче беше спрян чрез поставените метални ограждения и униформените, които не дописнаха хора на брега, където бяха участниците в спасяването на Светия кръст.

Заради пандемията нямаше и много официални гости. На Моста бяха народният представител от ГЕРБ Димитър Бойчев, зам.-областният управител на област Бургас Владимир Крумов, председателят на ОбС Севдалина Турманова, зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева.

На финала те бяха поздравени от кмета на Бургас Димитър Николов и благословени от Агатополския епископ Иеротей.

Галерия